Instinct van Halina Reijn zindert door

Instinct verwijst naar gevoel, een pluis- of niet-pluisgevoel, een onderbuikgevoel, een weten zonder onderbouwing. De film waarin twee hoofdpersonages centraal staan: psychotherapeut Nicoline (Carice van Houten) en de crimineel Idris (Marwan Kenzari) drijft op dit gevoel. Enerzijds om te voorkomen dat Idris op onbegeleid verlof mag en anderzijds op het falen ervan, met alle gevolgen van dien.

Halina Reijn is de regisseur en ik gun haar meer films, misschien uitgewerkter en minder fragmentarisch. Of misschien ook niet. De film is niet alleen de film, maar is veel meer de aanzet om erop te reflecteren. Wat gebeurt er, wat gebeurt er met mij als toeschouwer, wat gebeurt er met mijn gevoel tijdens het kijken naar de film, maar ook na afloop ervan. Ongeloofwaardig is de eerste term die in me opkomt als ik naar buiten loop. Boos word ik ervan, dit kan toch niet, zeg, wat een onzin, zo gaat dat toch niet? En dan gebeurt er iets wat me vooral overkomt nadat ik een theater uitloop na een voorstelling: de film gaat door. Hij gaat een eigen leven leiden. Hij blijft rondzingen, ik heb er zelfs fragmenten uit voorbij zien komen in een verwarrende ochtenddroom. Wat is het, psychologische oorlogvoering? Intimidatie zet je hersens uit, maakt je gek? Is het terugval in patronen? Wat is eigenlijk verliefdheid en aantrekkingskracht? Omdat er weinig doorgaande dialoog is, veel fragmentarisch (net als de verkniptheid van beide hoofdpersonages), lachwekkende teksten die ook meteen net zo verwarrend zijn. Wat moet je doen met de blikken van deze Nicoline die geen beheersing lijkt te hebben over wat haar overkomt, komt het voort uit de relatie met haar moeder? Er zitten scènes in de film die ik niet begrijp, vooral ook omdat ze naar mijn gevoel niets toevoegen, geknipt kunnen worden. Aan de andere kant, misschien zit er wel een verborgen betekenis achter. Zoals dat de relatie met dieren ook iets over de mens erachter zegt.

Een ander aspect dat ik onderzoek in deze film is de  vrouwelijke blik, want die zou er zijn, hoor ik in het interview met Halina en Carice over het productiebedrijf ‘Man up’ dat ze samen hebben opgezet. Wat is die blik? Ik herken in de film iets uit het interview met Rachel Cusk in Volkskrant Magazine (over ‘Coventry’, haar laatste non-fictie boek): ‘Je kunt niet weten wat iemand anders denkt en voelt. Het ontbreekt ons daarvoor aan instrumenten.’ (Volkskrant Magazine, 12/10/19, p. 15). De spijker op zijn kop en eveneens uit de mond van een vrouw die zoekt naar de vrouwelijke blik. Dus we moeten het doen met de uit het raam starende Nicoline en we kunnen ons alleen maar afvragen wat haar beweegt, we kunnen het niet weten. Ga de film zien en oordeel pas een of twee dagen nadat je de film hebt gezien. Hij werkt.

Instinct, gezien op 11 oktober 2019 in Kijkhuis, Leiden
Regie: Halina Reijn
Cast: Carice van Houten, Marwan Kenzari en vele anderen, onder meer Betty Schuurman, Ariane Schluter en Maria Kraakman.
Productie: onder meer Halina Reijn en Carice van Houten
Overige informatie vind je hier.

Dit bericht werd geplaatst in Film en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Instinct van Halina Reijn zindert door

  1. Blewbird zegt:

    Wat mooi! En je bent er nog! Groetjes en blijf gezond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s