Ons Bloed gaat eigen weg bewandelen

Wil van der Meer en Tijs Huys tijdens repetitie Ons Bloed

Wil van der Meer en Tijs Huys tijdens repetitie Ons Bloed

Klaar om naar buiten te treden, het land in, dat is wat ik dacht na het zien van Ons Bloed, de voorstelling van PS|theater. Het theatergezelschap zet in vier jaar, in het kader van de Atlas van Leiden, Verdriet, Hoop, Geloof en Vergeten van Leiden op de kaart. Vorig jaar was het Verdriet aan de beurt, een jaar met twee prachtige voorstellingen: Ons Aller Ziel en Het Verdriet van Leiden. Dit jaar komt de Hoop aan bod. Ons Bloed werd in december gespeeld in theater Ins Blau. Van de vier keer dat Tijs Huys en Wil van der Meer de relaties tussen zoons en vaders op meesterlijke wijze uitbeeldden, heb ik er twee gezien. Tot groot genoegen. En dat leidde tot mijn wens dat het gezelschap over de grenzen van de Leidse regio stapt zodat meer mensen dit kunnen zien.

Onlangs hoorde ik dat Ons Bloed in reprise wordt genomen en als locatievoorstelling in een aantal steden zal spelen. Reden temeer om nog eens op een rijtje te zetten waarom ik de voorstelling zo mooi vond. Het begint al zodra je in de zaal een plekje zoekt. Het beeld van het kadaver waar bloed uit sijpelt, is dominant aanwezig in het decor. Opvallend zijn ook de lampenkapjes, waardoor er een dubbele sfeer ontstaat: de koele en harde van de koelcel en tegelijkertijd een huiselijke en intieme sfeer. Tijdens de voorstelling wisselen de objecten regelmatig van betekenis, niets is overbodig. Ook de personages zijn altijd helder, ook al schakelen Wil van der Meer en Tijs Huys moeiteloos van vader naar zoon en weer terug. De relatie is conflictueus: zoons en vaders voldoen niet aan elkaars verwachtingen en dat levert een bijna continue strijd op. Soms zie je daar letterlijk iets van – zoals in de boksscène – maar meestal zit de strijd onderhuids, in opmerkingen over muzieksmaak, beroepskeuze of het (on)vermogen voldoende te verdienen om een nieuwe auto te kunnen kopen.

Repetitie Ons Bloed

Repetitie Ons Bloed

En ook al strijden de vaders en de zoons, je voelt en ziet het verlangen naar de liefde en de goedkeuring van de ander. De zoon die zo verlangde naar de liefde van zijn vader, maar die leek altijd meer van koeien te houden. De vader die zo teleurgesteld is in het pad dat zijn zoon koos, maar die zich aan het einde toch lijkt te kunnen overgeven aan zijn zoon. Je ziet als toeschouwer hoe een kind opgroeit en zijn eigen weg bewandelt en je ziet ook hoe beide acteurs allebei de kanten belichten, zonder vooroordelen. De strijd is niet alleen grimmig, hij is vaak ook hilarisch, komisch en tegelijkertijd pijnlijk, waardoor je als toeschouwer even niet weet of die tranen nou van het lachen of van het huilen zijn.

Repetitie Ons Bloed

Repetitie Ons Bloed

De voorstelling start als een verhaal van de slagersfamilie waar de jongste zoon af wil van de traditie en zijn eigen weg wil bewandelen. Het gaat geleidelijk over in een universeel verhaal van verwachtingen van ouders over de toekomst van de kinderen. De teleurstelling als die verwachtingen niet worden ingelost. De hoop op liefde van je ouders en ondersteuning bij jouw autonome keuze voor jouw eigen pad en de schok die gepaard gaat met de herkenning van je ouders in je eigen gedrag. Herkenbaar voor iedereen, ook voor dochters van vaders en moeders van zonen. De beelden zijn sprekend, mooi, aangrijpend, inspirerend, nooit vanzelfsprekend, altijd verrassend, hartverwarmend en hartverscheurend. Je kunt er nog naar toe, let op de website van het PS|theater: www.pstheater.nl

Lees ook mijn eerder verschenen stuk over Ons Bloed in het Leids Nieuwsblad van 4 december.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blauwe Sleutel, Leiden, Theater en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s