Gedeelde Kamers leidt tot transformatie

Paul Koek en Jacobien Elffers

Paul Koek en Jacobien Elffers (Foto: Moniek Wegdam)

Op basis van interviews met vrienden en bekenden hebben Gable en Romy Roelofsen de tekst voor Gedeelde Kamers gecomponeerd. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer de vraag hoe je cultuur met elkaar deelt en dan vooral hoe dat tussen generaties gebeurt en de vraag waarom jongeren zoveel gamen en toch filosofie gaan studeren. In de muziektheatervoorstelling zien en horen we de verhalen van een grootvader die in de laatste fase van zijn leven wordt bijgestaan door zijn kleindochter. Twee verschillende werelden die dichter bij elkaar komen, omdat ze open staan voor elkaar.

Theatermakers in je huis uitnodigen om een voorstelling te spelen, dat is intiem en misschien zelfs gevaarlijk. Je weet maar nooit wat de theatermakers overhoop gooien. Of ze in je boekenkasten gaan grasduinen, dozen opendoen, achter gesloten deurtjes kijken. Wij, het publiek, delen tijdelijk de kamer van de gastvrouw. Artistiek leider van de Veenfabriek Paul Koek en actrice en zangeres Jacobien Elffers spelen een opa en zijn kleindochter. Ze vertellen ons verhalen over elkaar, want opa is al dood, komt via een achterdeur even terug en kleindochter is tegelijkertijd in het huis van haar opa dat ze na zijn dood leeghaalt en zit naast zijn ziekbed in zijn slaapkamer.

Gedeelde Kamers is een compositie van muziek en tekst. Een compositie die gaat over het delen van cultuur en over generatieverschillen. We zien een opa die al musicerend vertelt dat hij maar niet kon begrijpen waarom jongeren niet meer lezen, waarom ze maar voortdurend volledig in een of ander vechtvideogame verzonken zijn. Alsof zijn kleindochter afwezig is, terwijl ze dagen naast zijn bed zit en voor hem zorgt. Hoe langer hij met haar praat over die videogames, hoe meer begrip hij ervoor krijgt. Opa wil zijn boeken aan zijn kleindochter nalaten, maar zij heeft een veel te klein kamertje, dat gaat niet lukken. En ook lijkt het of niemand anders ze wil hebben. Dat blijkt wel als zijn kleindochter  zijn huis leeghaalt en ons vertelt hoe moeizaam dat ging. Hoe lang het duurde, omdat ze de spullen met respect wilde behandelen. Opa koesterde zijn boeken, zijn verhalen en met het opruimen van zijn huis, is het net of ook opa verdwijnt, zo voelt het.

In een interview met de VPRO zegt Paul Koek dat het personage dat hij speelt zijn kleindochter wel vindt, dat hij het gevoel heeft dat hij open staat voor haar wereld. Dat hij zijn ergernis over het leesgebrek van zijn kleindochter overwint door zich te verdiepen in haar games. Hij ontdekt dat de verhalen gelijkenis vertonen met de mythologie, met de grote verhalen uit de literatuur. Opa raakt ook verslingerd aan de constructie van een ingewikkeld vechtspel; de kamers die je door moet lopen als je een level hebt gehaald, de eindbaas waar je uiteindelijk terecht  komt en die je kunt verslaan met behulp van de vaardigheden die je tijdens het spelen hebt opgebouwd.

En er is muziek: klassieke muziek mengt zich met de Theremin, er is slagwerk, allerhande instrumenten, enorme cocktailglazen en een vaas die prachtig resoneert als Jacobien een aria zingt. En een groot blok droogijs (-78 graden Celsius) zorgt voor sensatie, ook na de voorstelling.

Thuis denk ik ineens aan het verhaal van biochemicus Focko Rommerts. Bij de Veenproef op 8 mei liet hij een uitspraak van Carl Jung zien: “The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances, if there is any reaction, both are transformed.” Rommerts verhaal ging over de liefde, maar deze uitspraak geldt ook voor wat er in de huiskamer van de gastvrouw gebeurde. Een dag later liet ik me door mijn tienerzoon uitgebreid vertellen wat hem in zijn games zo aanspreekt. Hij glunderde van oor tot oor.


Deze co Productie van Het Geluid/ Het Geluid Maastricht, Veenfabriek en Theater aan het Vrijthof speelde tot 11 mei.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Muziektheater, Theater en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s