Jong geleerd, oud gedaan

Dichter Han Ruijgrok (links) spreekt ten behoeve van het hoorspel van Dries zeer regelmatig af met Tijs Huys, de vaste presentator van Radio Laat je Leiden (foto: Diana van den Driessche)

Verhalen vertellen over, van en met de stad, dat is de kern van Radio Laat je Leiden. De vierde radioshow die PS|theater en Peen en Ui organiseren wordt op zaterdag 28 april vanaf 11.00 uur opgenomen in de hal van het Stadhuis bij Burgerzaken, de plek waar dagelijks burgers in de rij staan voor een reisdocument, in ondertrouw gaan of een geboorte aangeven.

De theatrale radioshow Radio Laat je Leiden wordt opgenomen op de laatste zaterdag van de maand op verschillende locaties in Leiden. Het hoorspel over Dries loopt als een rode draad door de radioshows. De Leidse dichter Han Ruijgrok is de auteur van het feuilleton en samen met vaste presentator en hoorspelvertolker Tijs Huys werkt hij aan de uitwerking en interpretatie ervan. Ruijgrok: “Dries, een jongen van een jaar of 12, gaat op ontdekkingstocht in de wereld van de kunst. Dankzij een bevlogen leerkracht, juffrouw Anna, raakt hij langzaam maar zeker in de ban van de poëzie, de schilderkunst en de klassieke muziek.” Er zitten wel autobiografische elementen in het hoorspel vertelt Ruijrok: “Ik was ook op mijn twaalfde persoonlijk geraakt door het gedicht ‘Gang’ van Pierre Kemp en een schilderij van Giorgio de Chirico. Dat kon ik heel goed gebruiken als basismateriaal voor een verhaal.” Tijs Huys voegt hieraan toe: “Met dat materiaal zijn we aan het werk gegaan, werden dialoogjes toegevoegd en belevenissen meer zintuiglijk door Han beschreven, om er een meer theatrale beleving van te maken voor de luisteraar.”

Emoties leren kennen
Ruijgrok had al min of meer regie aanwijzingen gegeven bij het schrijven van de tekst, toch heeft hij het volste vertrouwen in de bewerking van Huys en de muzikanten. Huys en Ruijgrok vertellen dat ‘jong geleerd, oud gedaan’ een van de strekkingen van het verhaal is. En ook het belang van een bevlogen leerkracht die misschien buiten de regels van het systeem treedt en daardoor iets wezenlijks aan kinderen kan doorgeven. Huys: “Dries is, net als de meeste kinderen van die leeftijd, heel open voor nieuwe dingen. Hij leert luisteren en kijken naar kunst. In de vierde aflevering loopt hij van school naar huis. Hij moet het gedicht ‘Gang’ van Pierre Kemp ‘van buiten’ leren. Ineens vallen dingen samen, want in het uitspreken van die woorden verwondert Dries zich erover dat hij zich net zo voelt als de dichter beschrijft. Dan gaat hij zich vragen stellen over zijn eigen emoties en over emoties als ‘melancholie’.

Naast het hoorspel passeren vaste rubrieken de revue: de ontdekkingstocht van het duo Roggeveen en Verbeek langs hulpdiensten, de natuur van Kaag en Braassem in ‘Tik van de Molen’ en Leidenaren die in ‘Laat het LOS’ hun mening geven. Andere terugkerende onderdelen zijn ‘Blik op Leiden’ en ‘Mensa’.  De expert die alles over het Stadhuis weet is Fons Delemarre van de Gemeente Leiden. In ‘bij de buren’ vertelt mijnheer Hosman over de stadhuisbrand van 1929 die hij nog heeft meegemaakt. Hoe tot slot het Stadhuis van de toekomst eruit ziet, hoort de luisteraar in een bijzonder interview. Meer informatie: www.radiolaatjeleiden.nl

Dit artikel verscheen eerder in de weekendeditie van het Leids Nieuwsblad op 27 april 2012.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Literatuur, Theater en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s