Directeur Roland Helmer was een inspirator voor iedereen

Roland Helmer was als directeur een inspirator voor iedereen met wie hij samenwerkte (Foto: pr/Marco Hokke).

In Leiden is het LAKtheater heel populair. In 2009 dreigde sluiting, waarop Leidenaren massaal protesteerden met raamposters. Het succes van het LAKtheater, dat helaas dit jaar toch sluit, is grotendeels te danken aan de inspanningen van directeur Roland Helmer. Hij is een inspirator voor iedereen met wie hij samenwerkt. Dat geldt zowel voor medewerkers en vrijwilligers bij het LAK als voor theatermakers en publiek.

Roland Helmer trad eind jaren zeventig aan als directeur van het LAKtheater. Net in die tijd groeide het LAK uit tot een serieus vlakke vloer theater. Helmer wilde een avontuurlijke programmering. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren een band opgebouwd met het publiek dat zich thuis voelt in het LAK. Het publiek is als het ware bij hem op bezoek. Door verschillende ideeën en een optimale verzorging van een programma waar ook vernieuwende theatermakers de kans kregen een publiek op te bouwen, is het LAKtheater uitgegroeid tot het bestlopende vlakke vloer theater van Nederland. Maarten Baanders, PR-medewerker van het LAK vertelt over ideeëngenerator Helmer: “Hij wilde ook de jeugd in aanraking laten komen met theater. Door zijn toedoen stonden er zeker 22 zondagen per jaar jeugdvoorstellingen in het LAK.” Over de bekende Feestdagen zegt Baanders: “Barrie Stevens benaderde Helmer in 1993. Hij vond het LAKtheater een mooie locatie voor een aantal voorstellingen van zijn musical Dietrich die eind december in première zou gaan. Dat paste bij de wens om ook rond de kerstdagen te programmeren. Helmer bedacht een formule voor de feestdagen, waarbij de intimiteit van het LAKtheater werd uitgebuit. Grote namen traden jaarlijks een aantal dagen rond de kerstdagen op, zoals een aantal bekende zangeressen onder leiding van Leoni Jansen. Dat leidde tot legendarische optredens”.

Café Favoriet
Rond 2000 bedacht Helmer Café Favoriet: ‘een praatje bij een plaatje’ met presentator Fons Delemarre. De Leidse dichter Han Ruijgrok vertelt dat Helmer hem voor de latere doorstart van Café Favoriet benaderde: “Het oorspronkelijke plan ontwikkelde zich tot een podium voor amateurs en (semi)professionals, zoals verhalenvertellers, goochelaars, stand-up comedians, columnisten en muzikanten die hun talenten konden laten zien.” Ruijgrok stond ook aan de wieg van het Poetry Slam Toernooi in het LAKtheater: “Er traden dichters op die later bekend werden, zoals David Troch die begin 2012 de Turing Nationale Gedichtenprijs won.”

Weinig begrip
Bij de uitwerking van de initiatieven was Helmer altijd nauw betrokken. Zijn idee WarmLopen, met theater previews, ontwikkelde hij onder andere samen met voormalig NRC-journalist Ingrid van Frankenhuyzen die het de eerste jaren presenteerde. Later volgden andere presentatoren, zoals Louise de Koning, verantwoordelijk voor de productie van onder andere WarmLopen. Zij bleek een goede presentator. Van Frankenhuyzen: “Veel bekende makers, zoals Jan Rot, de Warme Winkel en Sabri Saad El Hamus kwamen massaal fragmenten van hun programma’s laten zien op hun vrije zondagmiddag. Het concept sloeg aan en bleef typisch des LAKs.” Over de sluiting zegt Van Frankenhuyzen: “Dat je het bestlopende vlakke vloer theater van Nederland sluit, daar begrijp ik echt niets van.” Ook Ruijgrok bekent: “Het doet me meer pijn dan ik voor mogelijk hield.”

Dit artikel verscheen eerder in de weekendeditie van het Leids Nieuwsblad op 15 juni 2012.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s