De wieg van Tom Poes stond in Leiden

Jacqueline Zirkzee en Hans Edink voor de winkel in de Breestraat 141 bij de aankondiging van de presentatie op 8 juli (Foto: Diana van den Driessche).

Weinig Leidenaren weten dat Marten Toonder, de schepper van Tom Poes en Heer Bommel, van 1936 tot 1940 in Leiden heeft gewoond. Als jonge man van 21 begon hij als tekenaar bij de Leidse uitgever en drukker de Rotagravure en maakte duizenden tekeningen voor bladen die er werden uitgegeven. Zondag 8 juli is de presentatie van het boek ‘Toonder in Leiden’ bij Mevrouw Kern aan de Breestraat 141.

Sinds 1994 is Hans Edink eigenaar van de Leidse Stripshop. Na de verhuizing naar de Breestraat in 2007 werd de winkel omgedoopt tot ‘Mevrouw Kern’, naar een van de trouwe klanten van de Stripshop. Samen met een aantal klanten zette hij de stichting Beeld voor Beeld op. De stichting geeft incidenteel een bijzonder boek uit dat iets met tekeningen te maken heeft. In 2011 ontstond het idee om de onbelichte Leidse periode van Marten Toonder uit te werken.

Edink vroeg auteur Jacqueline Zirkzee om het tekstgedeelte van dit project op zich te nemen. “We hadden met de stichting al eerder samengewerkt met Jacqueline, in verband met het boek ‘Spinkind’ voor de basisscholen en dat was heel goed bevallen. Er zijn ook andere mensen bij betrokken, zoals de Leidse historicus Cor Smit, die veel achtergrondinformatie over Toonder boven water heeft gekregen. We zochten ook contact met de erven van Toonder. Zij reageerden heel positief en brachten ons op het spoor van Dick de Boer, die bezig is met een catalogus van al het werk van Toonder uit de tijd dat hij bij de Rotagravure werkte.” Voor dit boek heeft Dick de Boer een overzicht van het werk van Toonder in Leiden verzorgd.

Discrepanties
Zirkzee boog zich als eerste over de autobiografie van Toonder en ontdekte al snel dat er kleine discrepanties in zijn eigen verhaal zitten. Een aantal daarvan heeft ze ook verwerkt in het boek. Om erachter te komen of er Leidenaren waren die zich uit die periode nog iets herinneren van Toonder, werd er een oproep in Leidse kranten geplaatst. Zirkzee vertelt: “Dat leverde een reactie op van een vrouw die destijds in de Witte Rozenstraat woonde. Ze was het buurmeisje van het gezin Toonder. Ze paste weleens op hun zoon Eiso, die in Leiden geboren is. Tijdens het gesprek kwamen veel herinneringen uit die tijd naar boven.” Zirkzee wilde ook Eiso Toonder interviewen, maar hij bleek zich nauwelijks iets te herinneren van de Leidse periode. Wel heeft hij het voorwoord geschreven.

Historie
Edink: “Het boek bestaat uiteindelijk uit twee delen. Het ene deel is de historische context van het werk van Toonder, geschreven door Jacqueline. Het tweede deel bestaat uit het werk zelf, de illustraties en striptekeningen die Dick de Boer verzameld heeft.” Uit het boek blijkt dat de wieg van Tom Poes in Leiden stond en dat de Leidse periode het begin was van de illustere carrière van Marten Toonder.
Op 8 juli wordt het boek ‘Toonder in Leiden’ bij Mevrouw Kern gepresenteerd en tussen 14.00 en 16.00 signeert auteur Jacqueline Zirkzee. Meer informatie: www.mevrouwkern.nl

Dit artikel verscheen eerder in de weekendeditie van het Leids Nieuwsblad op 6 juli 2012.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Literatuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s