Een sprong in het diepe

De zes zangeressen van muziektheatergroep Teer nemen het publiek in mei mee op een muzikale ontdekkingstocht (Foto PR/ Via Sheila Lever)

In maart start een nieuw initiatief: Plantsoen Podium. Beginnende en net afgestudeerde podiumkunstenaars treden op in het Plantsoentheater, de huiskamer van artistiek en zakelijk leider Sheila Lever. Op deze manier wil zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge talentvolle mensen.

Sheila Lever woont al bijna haar hele leven in Leiden en heeft via allerlei omwegen jaren ervaring opgedaan met acteren. Ze heeft met bekende regisseurs gewerkt, zoals Dirk Tanghe en Koos Terpstra. Ze is zelf ook gaan regisseren en dat is haar heel goed bevallen. “Van Dirk Tanghe leerde ik vooral om mijn eigen weg te gaan en mijn eigen koers te varen. Sinds 1984 ben ik freelance actrice en ik heb veel werk gehad in theater, film en televisie. Maar na mijn ervaring bij Dirk Tanghe, als regieassistent, wilde ik zelf producties maken.” Ze zocht daar een plek voor en dat werd haar eigen huis aan het Plantsoen. Zo ontstond in maart 2003, in samenwerking met Ad van Kempen (docent bij Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam) de eerste productie in het Plantsoentheater. In de jaren daarna zijn er vele gevolgd. “We werkten vooral samen met jonge, net afgestudeerde acteurs en schrijvers. Speciaal voor het Plantsoentheater werden nieuwe stukken geschreven of oudere stukken bewerkt en aangepast voor de huiskamer. We deden twee voorstellingen per jaar.” Lever heeft een aardig netwerk opgebouwd als actrice en regisseur.

Uit het hele land ontving Sheila Lever steeds vaker verzoeken om op deze unieke locatie te mogen spelen. Vooral om nieuwe programma’s uit te proberen en podiumervaring op te doen. Vandaar het initiatief Plantsoen Podium, waarmee Lever ook dit keer weer in het diepe springt. “Het is heel spannend, want er zal tot eind juni twee keer per maand een optreden zijn van vooral jonge podiumkunstenaars. Maar alle optredens passen in de intieme sfeer van onze huiskamer.” De eerste voorstelling, op 18 maart, is een sprankelend programma met poëzie, liederen, een pianist en magie: Feest der Poëzie. Tijdens de Kunstroute van 2011 heeft het publiek al kennis kunnen maken met de jonge dichters. Ook muziektheatergroep Teer was destijds te zien. Lever: “Toen ik het afstudeerproject van Marianne Kloeze zag, was ik vooral van haar zangkwaliteiten onder de indruk. Ik vertelde haar dat ze met een eigen programma welkom was om bij mij te komen spelen. Dat werd Club van 27 met muziektheatergroep Teer. Zes getalenteerde zangeressen komen in mei terug om het publiek op een muzikale ontdekkingstocht mee te nemen.” Omdat er nu ook meer muziekproducties in het Plantsoentheater zullen staan, zoekt Sheila Lever nog een goede piano, zodat nog meer mensen hun weg naar het podium zullen vinden. Met dit nieuwe initiatief brengt Sheila Lever als artistiek en zakelijk leider van het Plantsoentheater verbindingen tot stand. “Jonge makers doen ervaring op bij een trouw publiek dat op de professionaliteit, kleinschaligheid en intimiteit van onze huiskamer afkomt. Bovendien wil ik met het Plantsoentheater en de nieuwe programmering ‘Plantsoen Podium’ iets toevoegen aan het culturele leven in Leiden”. Meer informatie: www.plantsoentheater.nl

Dit artikel verscheen eerder in het Leids Nieuwsblad van 29/02/12

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s