Gedicht van Rimbaud op Parijse muur

“Le Bateau Ivre’ wordt vereeuwigd door de Stichting TEGEN-BEELD op een Parijse muur. (Foto: st. TEGEN-BEELD)

Leiden – Stichting TEGEN-BEELD heeft als doel cultuur te verspreiden en voor iedereen toegankelijk te maken. De stichting is bekend geworden met het Leidse project: ‘Gedichten op Muren’. Meer dan 100 gedichten zijn er sinds 1992 op muren in de stad geschilderd: van dichters uit alle windstreken, in de eigen taal en typografie. Daarmee heeft TEGEN-BEELD het stadsbeeld verfraaid. Binnenkort zal het gedicht Le Bateau Ivre van de beroemde Franse dichter Arthur Rimbaud door de stichting op een Parijse muur worden aangebracht.

Het plan dateert al van een jaar of zes geleden, vertelt Ben Walenkamp, een van de oprichters van stichting TEGEN-BEELD. “Ik was op de jaarlijkse poëziemarkt in Parijs. Het dichtersgenootschap ‘Les Amis de Rimbaud’ (de vrienden van Rimbaud) had daar ook een stand en ik raakte aan de praat over Arthur Rimbaud, een van de belangrijkste dichters van Frankrijk. Het bleek dat hij daar vlakbij voor het eerst zijn gedicht ‘Le Bateau Ivre’ (de dronken boot) heeft voorgedragen aan collega dichters. En ik dacht meteen dat het dan ook op een muur geschilderd moest worden. ‘Les Amis de Rimbaud’ vond dat ook een goed plan en zo raakte het balletje aan het rollen. Later heeft Rimbaud overigens grote invloed gehad, zowel op de wereldliteratuur als op de popcultuur.” Het gedicht ‘Le Bateau Ivre’ wordt vanaf maart 2012 in ongeveer zes weken op een muur vlakbij het Parijse park Luxembourg geschilderd door Jan Willem Bruins. Hij schilderde ook alle gedichten op de Leidse stadsmuren, zoals een ander gedicht van Rimbaud dat te bewonderen is op een muur in de Rembrandtstraat: ‘Sensation’. Walenkamp: “Bruins is uniek. Hij heeft voor elk muurgedicht een nieuwe letter ontwikkeld en schildert los uit de hand. Dat zal hij ook voor ‘Le Bateau Ivre’ doen.”

Bureaucratie
Waarom het zes jaar heeft geduurd, is volgens Walenkamp te wijten aan de bureaucratie in Frankrijk. Sinds kort zijn alle vergunningen pas rond, terwijl dat in Nederland een stuk sneller gaat. Walenkamp is blij dat het uiteindelijk toch gaat gebeuren: “Nu het eenmaal zover is, kijken we reikhalzend uit naar de onthulling van het gedicht in mei of juni 2012, tijdens de jaarlijkse poëziemarkt in Parijs. Voor het project was in eerste instantie voldoende subsidie, maar door de bureaucratie in Frankrijk is er een kink in de kabel gekomen. Daardoor hebben bedrijven die een bijdrage hadden toegezegd, afgehaakt. Een aantal Leidse particulieren besloot toen het initiatief te ondersteunen. Gelukkig heeft ook de Nederlandse Ambassade in Parijs een financiële bijdrage geleverd.” Uiteindelijk was dat nog niet voldoende om alle kosten te dekken, dus startte stichting TEGEN-BEELD in september 2011 een campagne om maximaal 200 donateurs te werven. “Iedereen die een bijdrage van 100 euro doneert, krijgt een certificaat met een mooie gedrukte uitgave van het gedicht. En naast het geschilderde gedicht komt een plaquette met alle namen van mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming ervan. We hebben al bijna 200 donateurs geworven en kunnen er nog wel een aantal gebruiken.” Aanmelding kan via info@muurgedichten.nl

Dit artikel verscheen eerder in de weekendeditie van het Leids Nieuwsblad op 13/01/12

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Literatuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Gedicht van Rimbaud op Parijse muur

 1. solvejg57 zegt:

  Ha Rag, Paul en Dianne! Wat goed om jullie hier te zien!

 2. Blewbird zegt:

  Een groot succes voor de eeuwig enthousiaste Ben Walenkamp! En een prachtige bijdrage van jou. Solvejg goes international! Dichteres/rockster Patti Smith is een groot fan van Rimbaud.

 3. Willem Overtoom zegt:

  Voor de volledigheid, op de foto lijkt het net of het gedicht al op de muur geschilderd is. Niets is echter minder waar. Het is een fotomontage van een aantal aquarellen, die Jan Willem naar zeer gedetailleerde foto’s van de muur gemaakt heeft. Alle stenen, verkleuringen, reparaties zijn nageschilderd. Daar heeft hij de tekst op geschilderd. Daarom lijkt het zo echt.
  Er moeten echt nog wat steentjes bijgedragen worden, om de muur er zo uit te gaan laten zien.
  Dit moet toch waar gemaakt worden?

 4. GW zegt:

  Leuk dit hier te zien. P.S. Dit fantastische project is inmiddels echt uitgevoerd. http://www.youtube.com/watch?v=W7ymzO5y8_I&feature=player_embedded

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s