Etalage als kijkdoos

Open / Makers aan de Markt is een project van Cultuurfonds Leiden in samenwerking met de stichting Peen en Ui. In de ruimtes aan de Aalmarkt kunnen Leidse kunstenaars tot eind 2011 hun eigen werk presenteren om het publiek te laten zien dat er in Leiden een dynamisch en levendig kunstproductieklimaat is. Van 19 februari tot 27 maart werkt theatermaker / regisseur Natasha Schulte op Aalmarkt 14 samen met 20 gasten aan evenzoveel voorstellingen en gebeurtenissen: elke dag een nieuwe gast, elke dag een andere voorstelling.

 

Natasha Schulte rondde in 2009 de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam af. Sindsdien heeft ze een aantal bijzondere projecten uitgevoerd, waaronder een theatrale treinreis tijdens het eerste NS Try Out Festival in Leiden. Ze begeleidt acteurs van de particuliere toneelopleiding ‘de Trap’ en studenten van de opleiding tot theaterdocent in Arnhem bij hun afstudeerprojecten en ze geeft in het LAKtheater de cursus: ‘fysiek spel’. Sinds december 2010 woont ze in Leiden en nu al is ze vijf weken aan het werk te zien met gastkunstenaars in de ruimte aan Aalmarkt 14. “Ik houd erg van acteurs die iets kunnen creëren vanuit het niets: dat je in het repetitielokaal het spel van een acteur ziet ontstaan, dat heeft iets magisch. En dat geldt ook voor een vormgever die in een lege ruimte iets neerzet en dat je dan denkt: ja, dat klopt! Het begeleiden van dat proces dat bij andere kunstenaars plaatsvindt, is wat ik het liefst doe: de potentie die in anderen aanwezig is, naar boven halen.” Ze hoopt dat mensen door de minivoorstellingen gevoeliger worden voor de magie van dat vakwerk.

Wat Natasha Schulte doet met het project ‘Zicht’ bij Open is niet onder één noemer te vatten: Elke dag is anders, omdat elk afzonderlijk project zijn eigen dynamiek heeft. De twintig gasten die hun medewerking verlenen, komen uit verschillende disciplines waardoor er een bijzondere reeks met mini-etalage-theater ontstaat. De ene dag zit een schrijfster te werken aan ‘de reisboekenwinkel’, een verhaal waarin het voorbij lopende en winkelende publiek de hoofdrol speelt. De volgende dag werkt een acteur aan een monoloog of slaapt een vormgever in de door haar ontworpen etalage en kan de schone slaapster uitgebreid bewonderd worden door het publiek.“Er worden elke dag foto’s gemaakt door verschillende fotografen die het ‘work in progress’ gedurende de dag weergeven, vanuit hun visie. Een overzicht van alles dat in samenwerking met de twintig makers tot stand komt, wordt op de laatste dag, 27 maart, tentoongesteld. Ik ben ook van plan een fotoboek samen te stellen dat je kunt bestellen op www.natashaschulte.nl” vertelt Natasha die aan het einde van elke dag de actuele stand van zaken bijwerkt, zodat ook op haar website de voortgang van het project te volgen is. “Ik zou het leuk vinden nog meer makers te leren kennen, om dit project nog een keer te doen of een volgende stap zetten, met Leiden als podium. Bijvoorbeeld met winkeliers samen. Omdat ik nu weet wat je allemaal met een etalage kunt doen”.

Dit artikel verscheen eerder op de voorpagina van het Leids Nieuwsblad van 04/03/2011 en op 13 maart op het vkblog.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s