Leiden wil veilige plek zijn voor vluchtelingen

De bakfiets met de Tafel van Leiden stond op zaterdag 19 februari in de tropisch warme kas van de Hortus aan het Rapenburg. Grote planten zijn aan de kant geschoven om er ruimte te maken voor de voorlopig laatste opnames van Radio Laat je Leiden, het unieke initiatief van PS|theater en Peen en Ui, waarin vluchtverhalen van en voor Leidenaren vier weken lang centraal stonden. Waar bijzondere ontmoetingen hebben plaatsgevonden en waar het thema ‘vluchten’ op verschillende manieren werd benaderd.(Tafelgast Cor Smit en wethouder Jan-Jaap de Haan bespreken de rijke Leidse historie als stad van vluchtelingen. Daarbij benadrukt de wethouder dat Leiden ook in de toekomst voor vluchtelingen open blijft staan. Foto: Diana van den Driessche)

Gedurende de afgelopen vier weken gonsde het in Leiden op evenzoveel ontmoetingsplekken van de verhalen over vluchten: in dromen en fantasie, in herinneringen, in de liefde en in verslaving en geneugten. Niet alleen kon je de opnames meemaken, je kon vier weken lang de uitzending terugzien op UnityTV en terugluisteren in een comfortabele radioteuil. Deze laatste opname stemt enerzijds droevig, maar anderzijds feestelijk, want de geïmproviseerde studio zit boordevol. Er is kennelijk veel belangstelling voor deze vorm van theater, waarbij Leiden zelf het podium vormt. De vaste bezoekers van café de Vluchtheuvel willen nog veel langer doorpraten over hun verslavingen, maar presentator Tijs Huys moedigt hen aan dat maar in een eventueel vervolg te doen.

De vierde aflevering van Radio Laat je Leiden werd een sprankelende radioshow met inspirerende gasten, flitsende interviews en tropische muziek. Het lijkt of alles samenkomt in deze aflevering met als thema: Vluchten in geneugten. Het publiek geniet er in ieder geval met volle teugen van. Ook Tafelgast Cor Smit, de stadshistoricus, voelt zich als een vis in het water. Hij mengt zich met het grootste gemak in de gesprekken die aan de Tafel van Leiden worden gevoerd, met Bobby Ruijgrok over de muziek van de band ‘Blistered’ en over de ontmoeting die hoofdredacteur van LOS magazine Richard Post had met drie kersverse Leidenaren in de reportage ‘Blik op Leiden’. Manuel Labrador, een van hen, zit samen met Post aan de tafel en ze vertellen wat voor hen de meest veilige plek van Leiden is en dat sport verbroedert.(Blistered speelde op Zuid-Amerika geïnspireerde muziek, die wonderwel paste in de atmosfeer van de tropische kas. Foto: Diana van den Driessche)

Een veilige plek is wat Leiden wil zijn voor vluchtelingen, horen we van Jan-Jaap de Haan, wethouder Cultuur, Werk en Inkomen, die ook aan de Tafel is aangeschoven. Hij vertelt dat Leiden open blijft staan voor hulp aan asielzoekers. Samen met Cor Smit schetst hij de totstandkoming van ‘Leiden, stad van vluchtelingen’. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de Leidse bevolking daarbij betrokken op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met grote culturele manifestaties, maar ook met kleinschalige ontmoetingen in Leidse huiskamers. Nieuw is het overigens niet, vertelt Smit, want Leiden is al heel lang een stad van vluchtelingen: precies 400 jaar geleden werd de huidige wijk Noordvest-Oude Morsch speciaal gebouwd, zodat vluchtelingen uit omliggende landen zich er konden vestigen. De typisch Leidse tongval heeft wortels in het Vlaams, Frans en Engels. De Leidenaar is, om met Elsa May Averill te spreken, een ‘mengelmens’. Allemaal winst waarvan we kunnen genieten, volgens columnist Gideon Roggeveen. Wie meer wil weten over de uitzendingen vindt dat op www.tafelvanleiden.nl.


©Diana van den Driessche. Dit artikel verscheen eerder in het Leids Nieuwsblad van 25 februari 2011.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Leiden wil veilige plek zijn voor vluchtelingen

 1. Maria Trepp zegt:

  In Leiden is het beter dan elders denk ik.

 2. Joke Mizée zegt:

  De wethouder bedoelt wrsl. dat Leiden nog altijd de intentie heeft een asielzoekerscentrum te huisvesten? (Ik heb de uitzending nog niet beluisterd.) Om iets te doen voor slachtoffers van het hardvochtige beleid, daar is weinig beleidsruimte meer voor. Ik weet wel dat verschillende lokale pol. partijen zich daarvoor ijveren bij de landelijke overheid.
  In het verleden is er scherpe kritiek geweest vanuit m.n. de Fabel van de Illegaal op de campagne L.St.v.Vl., onder meer omdat de situatie van zowel verleden als heden nogal rooskleurig werd voorgesteld. Cor Smit, die destijds de coördinerend ambtenaar was, gaf hen daar uiteindelijk ook wel gelijk in – en heeft zich sindsdien ontpopt tot een groot kenner van de sociale geschiedenis van de stad.

 3. Blew zegt:

  Uit het programma van het CDA voor de Leidse gemeenteraadsverkiezingen 2010. Dit is het enige dat het CDA, de partij van J-J de Haan, zegt over vluchtelingen:De stad kent relatief veel inwoners met een nietwesterse afkomst. Een op de zes Leidenaren
  komt van ver, onder wie relatief veel Marokkanen, maar ook Turken, Surinamers en Antillianen; verder kent de stad vluchtelingen uit Somalië, Iran en Irak. In sommige buurten, zoals de Slaaghwijk, bestaat de wijk voor bijna de helft uit allochtonen. Deelname aan de samenleving is de beste vorm van integratie. Pas door mee te doen leven mensen samen, via het werk, onderwijs, sport, cultuur en vrijwilligerswerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s