Radio Laat je Leiden en vluchten in de liefde

Na twee mooie radioshows rond het thema vluchten, staat op zaterdag 12 februari de bakfiets van PS|theater en Peen en Ui in de oude dekenfabriek aan de Oude Singel: in Scheltema. In deze derde uitzending van Radio Laat je Leiden, in het weekend voorafgaand aan Valentijnsdag, staat vluchten in de liefde centraal.

We leren ze al aardig kennen, de vaste rubrieken in de theatrale radioshow: de rennende reporters op de vlucht voor de chaos, de bezoekers van café de Vluchtheuvel die commentaar leveren op het centrale thema, het hoorspel van Han Ruijgrok dat zijn ontknoping nadert, de presentatoren en de columnist. In Scheltema zijn dit keer maar liefst twee Tafelgasten. In deze speciale liefdesuitzending spreekt Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) Jos van der Poel over de romantische, maar ook praktische en juridische aspecten van het huwelijk. De tweede Tafelgast is Ramin Kawous, de echte naam van Anoush Elman, de schuilnaam waaronder hij het boek ’de Gelukvinder’ schreef. Omdat hij nu een verblijfsvergunning heeft, is zijn schuilnaam niet meer nodig. Ramin leest een fragment voor waarin de strippenkaart een prominente rol speelt. Na elk item treedt de Leidse band ‘the Stream’ op en natuurlijk gaan hun liedjes ook over de liefde. Visueel valt er ook heel wat te beleven en dat legt Theolieke van Teylingen wekelijks vast in een kunstwerk, waardoor in de loop van de serie radioshows een beeldverhaal ontstaat. Zij luistert vooral.

Dat is ook waar het bij Radio Laat je Leiden om draait. Al het materiaal wordt gemonteerd en mooi in balans gebracht, zodat je de uitzending thuis kunt beluisteren via UnityFM en een week later kunt zien op UnityTV. Maar wat is er mooier dan samen luisteren in een Leidse huiskamer. Dat kan als je op de zondag na de opname om 11.30 uur naar Scheltema komt en meeloopt of –fietst naar de huiskamer van een van de radiogasten. Op zondag 13 februari is dat de bekende Leidse dichteres Pink Meltzer. Allereerst worden we rondgeleid in een romantisch en kunstzinnig huis en onder het genot van koffie en taart wordt de speciale liefdesuitzending opnieuw beleefd. We horen alle vaste elementen weer voorbij komen, luisteren naar de muziek van ‘the Stream’ en raken ontroerd door het gedicht van Assia Oulmouden, een van de leerlingen van de afdeling Anderstaligen van het Da Vinci college die Pink ontmoette, en net als Pink in staat gevoelens in dichtvorm om te zetten. We horen hoe Elsa May Averill vanachter haar koek-en-zopie kraampje gepassioneerd vertelt over haar eerste grote liefde, terwijl op de achtergrond ‘Tonight’ van West Side Story klinkt. Je kunt in ieder geval een maand lang op elke ontmoetingsplek waar Radio Laat je Leiden is neergestreken de uitzendingen beluisteren in een comfortabele ‘radioteuil’ die is ontworpen door Sanne Dresme, Fleur van Rijn en Peter Kerkvliet. Naast BplusC, kringloopwinkel het Warenhuis en Scheltema staat er ook een in de Hortus, na afloop van de vierde aflevering op zaterdag 19 februari van 12.00 – 14.00 uur. Voor meer informatie, kijk op www.tafelvanleiden.nlIn haar romantische Leidse huis laat Pink Meltzer het schriftje zien waarin ze als 16-jarige al verhalen en gedichten schreef (Foto: Diana van den Driessche).


Dit artikel verscheen eerder in het Leids Nieuwsblad van 18 februari.
©Diana van den Driessche

 

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s