Vluchten in herinneringen

Na de eerste warme aflevering van Radio Laat je Leiden, verzorgen PS|theater en Peen en Ui op zaterdag 5 februari een schuilplaats tegen de herfstachtige stormvlagen die Leiden teisteren: op de ontmoetingsplek bij uitstek om te vluchten in herinneringen: kringloopwinkel Het Warenhuis.
 


De bezoekers van café de Vluchtheuvel, die wekelijks commentaar geven op het thema ‘Vluchten’ hebben zich prinsheerlijk genesteld op de leren bank in de tot studio omgebouwde kringloopwinkel (foto: Diana van den Driessche)

Vaste elementen in de theatrale radioshows zijn de bezoekers van café de Vluchtheuvel, de rennende reporters en het hoorspel dat weer een tipje van de sluier oplicht over de mysterieuze titel ‘de Zeven Singels’. Studentes Pauline ten Böhmer, Milena Haverkamp en Rian Evers van de muziekopleiding T.I.M.E. verzorgen de muzikale ondersteuning bij het verhaal van Han, de jongen die het liefst luistert naar de geluiden van de Blauwe Tram en de Citosa-bussen. De studentes zijn gekleed in door Monica Canella op maat gemaakte kostuums, geïnspireerd op de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. Deze aankleding zet de toon voor de nostalgische aflevering. Vast element is ook de Tafelgast, dit keer Ariela Netiv, directeur van het Regionaal Archief Leiden dat de geschiedenis van Leiden registreert en openstelt voor het publiek. Ze vertelt dat er in de eeuw na het Leids Beleg veel vluchtelingen, zoals Hugenoten, in Leiden neerstreken, zodat de bevolking van 6000 inwoners uitbreidde tot wel 70.000 zielen. Zij leest uit het boek ‘De Gelukvinder’ een fragment voor over de kracht van de muziek van Ahmad Zahir. Zijn liederen worden gezongen door de groep mensen die Afghanistan ontvlucht, waaronder de hoofdpersoon, de jongen Hamayun. Na dit fragment zingt Rian een lied waarin zoete heimwee naar een ver land doorklinkt: Een Arabische tekst van de Libanese zangeres Fairuz, afgewisseld met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven Nederlandse tekst.
 
Heimwee klinkt ook door in de verhalen over het kopen van losse melk in een steelpannetje, boodschappen in puntzakjes, vergeelde trouwboekjes waarin geheimen worden onthuld, oude filmpjes en foto’s uit lang vervlogen tijden. En hoe erg het is als je die beelden kwijt raakt. Over verlies gaat ook het aangrijpende verhaal van regisseuse Anne Jonas. Vijf jaar geleden overleed haar zoon Tobias, toen 22 jaar oud. Hij ligt op de begraafplaats naast Brasserie de Poort, voor haar de meest veilige plek van Leiden. Ze komt er vaak om haar zoon, maar ook anderen, te gedenken of te herdenken, onder het genot van een drankje en een heerlijke maaltijd. Ze deelt haar verhaal met jongeren van de afdeling Anderstaligen van het DaVinci college die nog maar net in Leiden wonen. Zij delen hun veilige plekken met haar: de McDonald’s omdat die niet aan een land gebonden is en het Centraal Station dat een symbool lijkt voor hun tijdelijke verblijf. Met vaste columnist Gideon Roggeveen sluit de tweede aflevering van Radio Laat je Leiden af. Een van de regels uit zijn tijdens de opnames geschreven column sluit aan bij het thema vluchten in de liefde, dat op zaterdag 12 februari het thema is: “Zelfs al gaat de liefde snel voorbij, het kan een leven lang in je herinnering voortleven”. De speciale uitzending in Scheltema begint om 15.00 uur. Lees meer op www.tafelvanleiden.nl.
 


©Diana van den Driessche. Dit artikel stond in de weekendeditie van het Leids Nieuwsblad 11/02/2011

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vluchten in herinneringen

 1. moonfairy zegt:

  ik ben DOL op kringloopwinkels
  hartelijke groet Moonfairy

 2. Jan de Stripman zegt:

  Leuk ! Ik heb lang geleden in 2 bandjes gespeeld die hun debuutoptreden hadden in de plaastelijke kringloopwinkel…;o)

 3. solvejg zegt:

  @moonfairy: ja lekker nostalgisch hè? Hartelijke groet terug!
  @Stripman: en is het nog wat geworden met die bands?

 4. Jan de Stripman zegt:

  @solvejg – Wel wat, maar niet veel ! Het debuutoptreden was in ieder geval bij geen van beide ook het laatste. Maar echt succesvol waren we niet…;o)

 5. Blew zegt:

  Ja, mooi is het daar. En wat maak je er juweeltjes van! Ik heb weer een stuk op tv gezien, o.a. het optreden van Ariela Netiv.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s