Docente klassieke talen loopt marathon in Athene


Ingeborg Verstappen met de medaille voor het behalen van de finish. Op de achtergrond een souvenir van de historische marathon (Foto: Diana van den Driessche)

De vestiging van het Bonaventura college aan de Mariënpoelstraat in Leiden organiseert elk jaar een brugklasmarkt voor een goed doel. Op initiatief van oud-leerling Wolf Theuns werd geld ingezameld om schoolmaterialen te kopen voor de kinderen in het dorp van de gids met wie hij door Nepal trok. Een van de activiteiten waar bezoekers van de markt geld op konden inzetten, was de eerste hele marathon die Ingeborg Verstappen, docente Grieks en Latijn, in Griekenland zou gaan lopen. Het halen van de finish zou een aardig bedrag opleveren.
 
Verheug u, we hebben gewonnen”, waren volgens de legende de laatste woorden van Pheidippides toen hij 2500 jaar geleden van Marathon naar Athene rende om te vertellen dat de Perzen waren verslagen. Op 31 oktober 2010 werd dezelfde route gelopen, tijdens de marathon van Athene. De in Leiden geboren en getogen Ingeborg Verstappen rende de 42 kilometer en 195 meter uit. “Ik was nooit uitgesproken sportief. Dat veranderde een jaar of acht geleden. Op het eiland Zakinthos raakte mijn heup uit de kom. Ik kwam terecht bij Visser Sport aan de van Vollenhovekade in Leiden. De fysiotherapie hernieuwde mijn vertrouwen in lopen en zelfs rennen”. Dat laatste bleek het genezingsproces aanzienlijk te versnellen.


Het ging zelfs zo goed dat ze ging trainen voor de halve marathon in Rotterdam en die in 2009 ook uitliep. “Ik kreeg de smaak te pakken en besloot een hele marathon te lopen, maar dan wel in Athene, wat voor mij als docente Grieks en Latijn een speciale ervaring is”. Ze trainde zelfs deze zomer door tijdens de Romereis van het Bonaventura, want “als je eenmaal besluit de hele marathon te gaan rennen, dan ben je wel verplicht drie tot vier keer per week te trainen.”


En op 31 oktober was het zover: alle voorbereidingen tot in de puntjes verzorgd, een vriendin reisde mee om haar te steunen en in het hotel, tien kilometer voorbij Marathon, ontmoette ze andere renners met wie ze gedurende de dagen rond het lopen van de marathon een band ontwikkelde. “De route vanaf Marathon is een volledig geasfalteerde weg, heuvelachtig en vrij saai. Maar dat ik de historische route liep, 2500 jaar na Pheidippides, met in het achterhoofd dat ik niet alleen voor mezelf, maar voor de kinderen in Nepal de marathon moest uitlopen, waren zo stimulerend dat ik mijn persoonlijk record liep in 5 uur en 12 minuten. Aan het nummer van binnenkomst zag ik dat ik 25% van het totale aantal lopers achter me had gelaten. Een enorme prestatie voor een eerste marathon.”

Wuivend met de olijftak die ze onderweg van enthousiaste omstanders had gekregen, kwam ze aan bij het Olympisch Stadion: een persoonlijke triomf. Ze ontving er een medaille omdat ze de eindstreep had gehaald. En daarmee ook het geld dat op haar was ingezet. De ruim €250 maakte een totaal van ruim €2000 voor de kinderen in Nepal. De brugklasmarkt was daarmee ook dit jaar succesvol en Ingeborg Verstappen kan met recht zeggen: Verheug u, we hebben gewonnen!
 ©Diana van den Driessche, artikel verscheen eerder in het Leids Nieuwsblad van 10 november 2010.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Docente klassieke talen loopt marathon in Athene

 1. Opapake zegt:

  Knap; heel knap. Wonderbaarlijk die onvermoede talenten. Wat een uitersten: eerst vrijwel gehandicapt en dan een topprestatie. Wat een stimulans voor de leerlingen. Raar, maar ik ben trots op haar. Er is dus hoop voor de mensheid…Zie je, ik heb altijd spijt gehad dat ik niet naar het Gym ben gegaan, al heb ik het gemis later wel wat ingehaald.

 2. Smokey Robbinson zegt:

  Schitterend initiatief en bewonderenswaardig knappe prestatie. Hoopgevend voorbeeld voor anderen.
  Wat een vrolijkheid straalt zij uit.

 3. Smokey Robbinson zegt:

  @Aanbeveling, wel tien als het zou kunnen.

 4. solvejg zegt:

  Ach Opapake, was ik weer met van alles bezig, helemaal nog niet gereageerd. Bedankt!! Ik hoop dat ze ook op mijn blog heeft gekeken en gezien dat u trots op haar bent!!
  @Smokey: dank je wel voor het lezen en de aanbeveling. Ik hoop dat ze dat ook leest!! Groet, Sol

 5. Jacopone zegt:

  Goed verslag met stralende foto :–)

 6. solvejg zegt:

  @Jacopone: bedankt voor het lezen en de reactie! Altijd leuk dat je langs komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s