De smaak van de tango in Leiden


Jessica Bijvoet danst de tango met een vaste bezoeker terwijl op de achtergrond Danny Molenaar de laatste hand legt aan de knuffel- en Klaagmuur (Foto: Diana van den Driessche)Open / Makers aan de Markt is een project van Cultuurfonds Leiden in samenwerking met de stichting Peen en Ui. Leidse kunstenaars kunnen in ruimtes aan de Aalmarkt tot eind 2011 hun eigen werk presenteren om te laten zien dat er in Leiden een dynamisch en levendig kunstproductieklimaat is. De locatie vlak bij de markt biedt veel mogelijkheden om bezoekers, voorbijgangers en Leidenaren bij hun werk te betrekken. Als er makers aanwezig zijn is OPEN geopend. Van 14 oktober tot en met 31 oktober kunnen bezoekers in een van de ruimtes aan de Aalmarkt onderzoeken hoe je, onder begeleiding van Jessica Bijvoet, de tango kunt beleven aan de hand van de vijf zintuiglijke ervaringen.
 
Jessica Bijvoet (1963), danslerares en gespecialiseerd in de Argentijnse tango, kwam ongeveer 20 jaar geleden in contact met de opzwepende en sensuele versie van de tango die we destijds in Europa vooral als gekuiste “ballroom” dans kenden. Ze wilde de Argentijnse tango leren kennen, de dans met huid en haar verorberen en de levensstijl van de tango in Zuid-Amerika ondergaan. Jessica reisde naar Buenos Aires en leerde de tango dansen. Terug in Nederland bleef het verlangen naar de dans aan haar knagen en jaren lang ging ze op en neer naar Argentinië. Ze had in Nederland een carrière als vormgeefster bij theater, film en televisie, totdat ze de gelegenheid kreeg om naar Argentinië te emigreren en zich daar te vestigen om met dansen haar brood te verdienen. Ze arriveerde rond 2000, vlak voor het dieptepunt in de economische crisis in Argentinië en na een jaar moest ze constateren dat ze het niet zou redden. “Met hangende pootjes keerde ik weer terug naar Nederland”, vertelt ze. Alles had ze opgegeven voor Argentinië en ze besloot in Leiden helemaal opnieuw te beginnen. Ze startte de dansstudio ‘Libertango’, vindt niet alleen het geven van dansles ontzettend leuk, maar ook dat er behoefte is aan deze versie van de tango die speelser en intiemer is dan de Europese tango. Ze wil de tango het liefst integreren in een levensstijl, zoals in Argentinië.
 
Vandaar dat Jessica in de ruimte van Open / Makers aan de Markt samen met andere kunstenaars en bezoekers de ‘smaak van de tango’ onderzoekt. Het is een experiment waarin de vijf zintuigen centraal staan. Bezoekers kunnen schilderen, krijgen dansles, meten hoeveel dansparen er op een vierkante meter passen en kunnen in de knuffel- en Klaagmuur (gemaakt door Danny Molenaar) positieve en negatieve ervaringen met de tango achterlaten. En stemmen op het zintuig dat volgens hen het meest werd aangesproken. Alle ervaringen en belevenissen monden op zaterdag 30 oktober uit in een slotfeest met andere kunstenaars van Open / Makers aan de Markt en bezoekers. “Er is een modeshow, er is livemuziek en natuurlijk wordt er dan gedanst” zegt Jessica enthousiast waarna ze voor de foto met een van haar vaste bezoekers de tango danst. Tot het zover is, nodigt ze iedereen, ook kinderen, uit om te proeven van de tango. Voor actuele informatie, zie www.libertango.nl.


@Diana van den Driessche. Dit artikel verscheen eerder in het Leids Nieuwsblad van woensdag 27 oktober 2010 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De smaak van de tango in Leiden

 1. smokey zegt:

  @Diana. De tango vind een prachtige dans en zo ook de tangomuziek.Zintuigelijk, ja, vooral.
  Die link naar de website is ook de moeite waard.
  Het wordt vast heel gezellig vanavond.
  Veel plezier!.

 2. Rene Scheffer zegt:

  Tango muziek is mooi. Ben 20 jaar geleden zelfs naar concert van Astor Piazolla geweest
  Buenos Aires trekt me al jaren
  Maar zelf dansen? Te houterig en a ritmisch voor

 3. Joke Mizée zegt:

  Echt een goed initiatief dat OPEN, gerund door enthousiaste mensen. En al ziet het er niet uit, zo’n plek was hard nodig. ’t Is net de zoete inval. Ze hebben ook een website: http://www.openmakers.nl/

 4. Maria Trepp zegt:

  Gohhhh ha wat grappig. Ik was er ook, vrijdag een week geleden. Erg leuk. Helaas ben ik s’ avonds erg moe en niet tango-fit, maar ik zou er graag mee willen doen.

 5. solvejg zegt:

  Oei, dat heb je er nou van als je zonodig stukjes in de krant wilt schrijven, daar gaat je blog onder lijden! Dank voor jullie reacties! Ik was er zelf niet bij smokey, helaas! En Rene, ik heb Astor gezien tijdens het North Sea Jazz in ’84 of ’85. Dank voor de toevoeging Joke van de openmakers website. Ze waren niet het onderwerp, vandaar dat ik de link niet in het artikel kon zetten, hier kan het wel! Leuk dat je er ook geweest bent, Maria!
  En nu zitten er weer andere kunstenaars in Open, binnenkort weer eens kijken.
  Groet, Solvejg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s