Project om op te eten


De klas is in groepjes verdeeld en als echte keurmeesters testen ze cola, vla en wortels onder begeleiding van vrijwilligers van NJR (foto: Diana van den Driessche)

NJR is een organisatie waar 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers werken aan (media) campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Een van de projecten van NJR is het ‘Project om op te eten’, over duurzame voedselproductie. Scholen kunnen zich aanmelden om aan dit Project deel te nemen. Het Vlietland College in Leiden is een van die scholen.
 
NJR wil jongeren bewust maken van de keuzes in voedselproductie en keuzes die ze zelf maken voor bepaald voedsel. Op vrijdag 8 oktober is een aantal medewerkers en vrijwilligers van NJR naar het Vlietland College in Leiden gereisd om een dag lang 150 leerlingen, verdeeld in twee groepen, iets te leren over duurzaam produceren van voedsel. Prins van den Bergh, medewerker van NJR, vertelt dat de ene groep al onderweg is naar twee boerderijen in Zoeterwoude, de biologische Kaasboerderij Van Veen en de biologische veehouderij ’t Geertje. Na een rondleiding, een actief programma en een biologische lunch komt de groep terug naar school voor een smaakworkshop. De andere groep begint met de workshop.
 
Bij Biologie hebben de leerlingen al een en ander geleerd over duurzame voedselproductie, waar de producent in gelijke mate aandacht besteedt aan de aspecten Mens, Natuur en Winst. Als alle aandacht gaat naar winst, dreigen de mens en de natuur de dupe te worden. Lerares biologie Inger Klijnhout heeft de komst van het ‘Project om op te eten’ naar het Vlietland College mede mogelijk gemaakt. Die ochtend heeft zij samen met de leerlingen naar een indrukwekkende film over niet-duurzame voedselproductie gekeken. Tijdens de workshop waarin de leerlingen samen met ‘smaakmakers’, vrijwilligers van NJR, drie smaaktesten uitvoeren, loopt zij de klassen langs om te kijken hoe het project verloopt.
 
Per klas zijn er drie vrijwilligers van NJR. In klas A2b zijn dat ‘smaakmakers’ Annick Brouwers, Aafke Beekhof en Soerinder Bandhoe. Aan de hand van drie smaaktests met cola, vla en wortels, verkennen de leerlingen de invloed van reclame, verwachtingen, smaak, geur, kleur en grootte. De cola die ze proeven levert het bewijs dat reclame en verwachtingen een grotere rol spelen dan smaak. Zodra de leerlingen het idee hebben dat er biologische cola tussen zit, vinden ze een van de vier ‘vies’. Ze worden bij de neus genomen, want in de vier glaasjes zit dezelfde soort cola. De biologische vla blijkt ‘best lekker’ te zijn in de vergelijking met niet-biologische vla en de biologische wortel ‘smaakt meer naar wortel’ dan de niet-biologische. Dan leggen de vrijwilligers uit dat biologische wortelteelt veel voordelen heeft, zoals vruchtwisseling, waarbij de natuur grote aandacht krijgt. Door afwisselend wortelen en andere groenten te planten, put de bodem minder uit. Na een rondje stellingen wordt de ‘smaakvolle’ workshop afgesloten. Gewapend met een wegwerpcamera en een biologische lolly gaat ook deze groep op weg om in het echt te zien hoe biologisch voedsel wordt geproduceerd. De leerlingen zullen aan de hand van de foto’s als afsluiter van het ‘Project om op te eten’ een kookboek samenstellen. Meer informatie over NJR en projecten voor jongeren staan op de website www.njr.nl.
 


@Diana van den Driessche, dit artikel is eerder geplaatst in het Leids Nieuwsblad van woensdag 13 oktober 2010
 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Project om op te eten

 1. Smokey Robbinson zegt:

  Uitstekend initiatief! Gezonde educatie.
  Zeg dat wel: "Smaakvolle" workshop:)

 2. solvejg zegt:

  Ja, leuk he? Ik heb ook een en ander meegekregen: meteen besloten zo weinig mogelijk bananen te eten en alleen nog maar fairtrade bananen te kopen, want ik ben erg geschrokken van de negatieve effecten van bananenplantages op de natuur: totale uitputting van de bodem! En dat is nog maar het topje van de ijsberg!
  Groet!

 3. Ragfijn zegt:

  Verbeter de Wereld en begin bij je eten, een verplicht vak …
  Groet van Ragfijn

 4. solvejg zegt:

  Ragfijn, dat jij dit weer zo kort en krachtig neerzet! Dat kan alleen jij! Fijn dat je er bent…

 5. Aad Verbaast zegt:

  Prachtig project. En hard nodig.
  Zuinig zijn op het voedsel is zo nodig in een wereld waar we in zo’n overvloed leven dat er alleen al in europa voor 100 miljard per jaar aan voedsel wordt weggegooid, terwijl er meer dan 1 miljard mensen honger lijden.
  Zo’n bewustwordingsproject als dit kan de ogen openen om het allemaal beter te gaan doen.

 6. solvejg zegt:

  @Aad Verbaast: Precies! En ik werd er net op gewezen dat hetzelfde project in de Volkskrant van gisteren staat (in het katern Jong). Dan komt de boodschap in ieder geval bij nog meer mensen terecht! Het artikel is mooi aanvullend met de kinderen die een biologische boerderij bezoeken!

 7. maria-dolores zegt:

  leuk project!
  wortels die (weer) naar wortels smaken, da’s een goed idee.

 8. solvejg zegt:

  Hallo maria-dolores! Ik had je nog niet gezien, dank voor je bericht! Kan voor andere producten ook geen kwaad, zoals komkommers (die veel te waterig zijn)! Groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s