NS Try Out Festival op Leiden Centraal

Afgelopen weekend stond onderstaand bericht van mij in het Leids Nieuwsblad:

In oktober 2009 vond het NS Try Out Festival voor het eerst plaats op station Leiden Centraal. Drie dagen lang kunst en cultuur, vooral van lokale kunstenaars. Dat was zo succesvol dat de NS het festival dit jaar ook in Amersfoort, Groningen en Eindhoven organiseert. In Amersfoort begon het culturele festival op 30 september en in Leiden arriveert de festivaltrein op 14 oktober om er drie dagen lang te blijven staan. Reizigers en toevallige voorbijgangers kunnen genieten van muziek, film, kunst, literatuur en theater of actief deelnemen. Spring op de OV-fiets voor een museumtour, zwaai mee in de zwaaifilm of neem deel aan de talloze ‘master-classes’.

Vorig jaar was het NS Try Out festival op Leiden Centraal een groot succes en daarom vindt het dit jaar ook plaats in drie andere steden. Sommige artiesten reizen met de festivaltrein mee, andere treden alleen op in hun eigen stad. Leiden Centraal is het derde station dat wordt ondergedompeld in kunst en cultuur door een uiteenlopende groep kunstenaars, voor een groot deel van Leidse bodem. Van alle kanten zullen lokale artiesten toestromen en bijdragen aan het openingsconcert van het Volksoperahuis op donderdag 14 oktober, dat volgens initiatiefnemer van het festival Suzanne Steenbergen ‘diepzinnig’ belooft te worden. Daarna richten wethouder Cultuur, Werk en Inkomen Jan-Jaap de Haan en NS Regiodirecteur Eloy van Raamsdonk het woord tot de bezoekers. Reizigers hebben zich op het stationsplein dan al kunnen vergapen aan de live opbouw van de bultrug Hollus door medewerkers van Naturalis, zijn al meegereisd met de schrijverstrein of wakker geschud door de muziek van Liptease and the backstreet crackbangers of aangenaam verrast door het spel van pianiste Hanna Shybayeva. Wie ’s avonds aankomt in Leiden, kan zich laten verwennen met films van Woody Allen, documentaires of muziek van 3FM Serious Talent dj’s, die vorig jaar op Leiden Centraal Caro Emerald ontdekten.

Suzanne Steenbergen is enthousiast over de uitbreiding van het NS Try Out festival naar vier steden. De editie van 2009 in Leiden is goed bevallen en ook nu is het een feest om op de stations rond te lopen. Met de organisatie van master-classes wil NS inspringen op de wens van mensen om in korte tijd nieuwe dingen te leren op creatief, maatschappelijk en wetenschappelijk vlak. Leren om origineel te solliciteren, hoe je in hoog tempo cabaret maakt, hoe lachen je ontspant of achter de schermen kijken bij je favoriete schrijver. Van Bio-kunst tot computeranimatie en ‘Time Warp’, van teksten leren schrijven tot het omzetten ervan in een film, van een museumtour met de OV-fiets tot het maken van een walvispuzzel. Bijzonder blij is Steenbergen met de partners van NS die bijzondere ‘experiences’ mogelijk maken en met de medewerking van bekende schrijvers, zoals Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Met dit festival hoopt Steenbergen reizigers iets mee te geven om over na te denken, iets waar ze een trein later naar hun bestemming voor over hebben: het beleven en ontdekken van een mix van creativiteit, cultuur, wetenschap en bijzondere projecten. Lees meer in de gratis festivalkrant die verkrijgbaar is op het station. Inschrijven voor de master-classes kan op de festivalwebsite http://www.ns.nl/festival, waar ook de volledige programmering staat.

Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Leids Nieuwsblad, Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op NS Try Out Festival op Leiden Centraal

 1. Blew zegt:

  Leiden is ‘proefstation’. Daar krijgen we nog veel last van ;-). Ik ga zeker kijken. Gedegen blog, zoals we van je gewend zijn.

 2. solvejg zegt:

  Leuk! Ik ben er zeker om naar Hanna Shybayeva te komen kijken, maar ook om de opening mee te maken. wie weet zien we elkaar daar wel!! Een echt blog zou vol met links zitten 😉 Ik doe er hier nog even een paar:http://www.hannashybayeva.com/http://bit.ly/9lFty2 (Onno Blom)
  Liptease: http://www.liptease.nl/
  Volksoperahuis: http://www.volksoperahuis.nl/
  Enzovoort!! Komt allen kijken!!!!

 3. Blew zegt:

  Een blog waar je hart al in zit hoeft niet vol met links ;-). Shybayeva? Om 8:00 uur? Om 9:30 uur doet ze nog een keer. Maar dan is het al niet meer zo lekker druk.

 4. solvejg zegt:

  Ja, vrijdagochtend haast ik me naar het station als ik mijn zoon heb weggebracht, maar mis dan haar eerste concert, kijk ik naar het Nieuwe Kamerorkest, haal een koffie en wacht tot ze weer begint, jammer dat dan de grootste drukte al weer voorbij is. De donderdag hoop ik om 17.00 uur naar het openingsconcert van de Volksopera te gaan, dat lijkt me leuk! Zie ik je dan vrijdag ergens?

 5. Blew zegt:

  Ik ga het proberen!

 6. solvejg zegt:

  Super! Wie weet tot vrijdag!

 7. Klaas A. Mulder zegt:

  Ik vond het in Groningen een rommeltje. En de sponsors waren zeer irritant, Philips bijvoorbeeld met hun folders en keukenspullen. Bah!
  Zie voor de opening in Groningen:http://www.youtube.com/watch?v=qi2uR0gh3cM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s