Spinkind: historische jeugdroman over Gouden Eeuw

Het eerste exemplaar van Spinkind is zaterdag 11 september overhandigd aan de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink. Het boek is een initiatief van (strip) boekhandel mevrouw Kern, die naast sponsors, zoals  het Cultuurfonds, ook een schrijfster, een illustratrice en een vormgeefster bij elkaar bracht om een kinderboek over de Leidse Gouden Eeuw en de lakenindustrie gestalte te geven.

En zaterdag was het zover. Alle inspanningen werden beloond met de presentatie van het ‘kind’. Het was drukbezocht, er werd veel gefotografeerd en er waren journalisten aanwezig. Zo hoort dat ook, zeker omdat dit boek historische waarde heeft. Jacqueline Zirkzee, schrijfster en historica, heeft het vermogen om in de geschiedenis te duiken, op onderzoek uit te gaan om informatie te verzamelen en bedenkt op grond daarvan een verhaal. Henri Lenferink verwoordde dat treffend: een schrijfster gebruikt haar fantasie om dat wat we niet kunnen achterhalen in te vullen. Niet toevallig begint het verhaal in 1642, het jaar waarin Rembrandt de Nachtwacht schilderde, tevens de bloeiperiode van de lakennijverheid.

 
Alle basisscholen in Leiden hebben voorafgaand aan de eerste druk kunnen inschrijven voor gratis exemplaren van het boek. Het is gericht op groep 6, maar scholen konden ook kiezen het voor groep 6 of 7 te bestellen. Met je hele klas het boek lezen en dan spoorzoeken in de stad, waar, zoals Henri Lenferink zei, in elke straat een verhaal besloten ligt over die gouden tijd in Leiden. In de zeventiende eeuw werd nog niet goed bijgehouden hoeveel mensen er in de stad woonden, maar zeker is dat Leiden toen een bloeitijd meemaakte. Men kwam van heinde en verre om van één laken een pak te laten maken, laken dat was goedgekeurd en van een loodje was voorzien in de Lakenhal.
 
In de Lakenindustrie werkten niet alleen volwassenen, maar ook kinderen moesten meewerken in het proces van wol tot laken. Het boek is geschreven vanuit het gezichtspunt van Maartje en Jasper, twee kinderen die in het Leidse weeshuis woonden. Er werden contracten afgesloten met spinmeesters die hen aan het werk zetten. Zo konden ze een vak leren. Spinkind is niet alleen een spannend boek, de zoektocht van Maartje naar wat er met haar vader is gebeurd door de stad maakt ook duidelijk wat de betekenis en geschiedenis is van straten in het Leidse centrum. Zoals de Vollersgracht en de Volmolengracht. Een boek dat kinderen nog bewuster maakt van de rijkdom van de stad waarin ze leven.

 
Tijdens de presentatie werd een minimusical opgevoerd die losjes geïnspireerd was op Spinkind, door leerlingen van BplusC.


 

Spinkind historische jeugdroman
Auteur: Jacqueline Zirkzee
Illustratie: Cécile Geertsema
Sporenkaart: Anne Wagemans
Vormgeving: Merlijn van Strien
Druk: Drukkerij Macula b.v. Boskoop
@2010 Jacqueline Zirkzee en stichting Beeld voor beeld
info@mevrouwkern.nl
ISBN 9789075737165
 

Meer informatie:
Door het Regionaal Archief Leiden worden weblessen voorbereid in samenhang met het boek en de eerste les verschijnt begin oktober.
 
In Stedelijk Museum de Lakenhal is ook veel te zien over de geschiedenis van de lakenindustrie en als je goed zoekt, vind je schilderijen waarop kinderen helpen bij het wassen en het spinnen van de gekamde woldraden.
 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leiden, Literatuur, Volkskrantblog en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Spinkind: historische jeugdroman over Gouden Eeuw

 1. Ghijsa zegt:

  Leuk bericht, ik heb jaren in Leiden gewoond
  en wat je bekend in de oren klinkt dat vind je leuk, zo simpel is dat/.
  De kant van de lakenindustrie wordt meestal wel eenzijdig benaderd,
  de armoe vergeten, zo ook in de wolindustrie in Leiden. Armoe troef.

 2. Blew zegt:

  Er wordt geschat dat er in de 17e eeuw zeventigduizend mensen in Leiden woonden, binnen de singels (want daarbuiten was nog niks). Mooie Leidse bijdrage, Solvejg!

 3. solvejg zegt:

  @Ghijsa: dank! Interessante gedachte, dat van die armoe. Ik denk dat het wel tot uitdrukking kwam in de kleren die men droeg. Dat wordt in het boek ook aangestipt.
  @Blew: ja, mooi is dat die schatting. Lenferink had het over vijftigduizend en vertelde er ook bij dat al die mensen ergens moesten wonen en dat er daarom in de binnenstad zo weinig tuinen zijn….
  Buiten de singels is het nu lekker druk en bovendien is daar wel ruimte voor tuinen (k heb er zelf ook zo eentje ;-))

 4. Joke Mizée zegt:

  Vroeger had je niet zoveel ‘personal space’. Er woonden enorme gezinnen in die wevershuisjes. Mijn moeder heeft daar haar jeugd doorgebracht, in de Haver- en Gortbuurt, in een gezin van acht. Mijn ouders belandden daar ook na hun trouwen, maar toen ik geboren werd gingen ze toch naarstig op zoek naar wat groters. En nu woont een van mijn vrienden in die straat, in z’n eentje, maar naar de huidige maatstaven woont hij krap (zelf vindt hij het prima).

 5. solvejg zegt:

  Ja Joke, dat is inderdaad waar natuurlijk, de gezinnen waren sowieso groter. Heel interessant dat je ‘personal space’ noemt. Nu wil iedereen minstens een eigen kamer, terwijl dat 100 jaar geleden of korter geleden nog voor de meeste gezinnen niet was weggelegd. Dank je wel voor jouw invalshoek. En leuk om te weten dat je een echte Leidse bent. Hoe lang ik hier ook woon en hoe verknocht ik aan ‘mijn’ stad ben, ik ben er niet geboren.

 6. kamira zegt:

  gelezen…. ikmoet naar bed

 7. solvejg zegt:

  Truste kamiertje!!

 8. Paul Nijbakker zegt:

  Ik heb mij altijd verbaasd over hoe de Hollandsche kolonialen in de Gouden Eeuw en daarna in lakense pakken door de tropen bleven bewegen. Pas in de 19de eeuw kwamen er comfortabeler tropenuniformen in zwang. Ik moet er niet aan denken, in wollen kleding door de Oost banjeren (en geen aico ook!).

 9. Dit is op Jacqueline Zirkzee herblogden reageerde:
  Spinkind – nu ook een musical (in voorbereiding)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s