Heftige films over jeugdtrauma op het IFFR in Rotterdam

Een droomfilm om mee te beginnen, een film die staat als een huis, van schrijver en regisseur Justin Molotnikov, die samen met de hoofdpersoon Stephen McCole, Joey Frisk in de film Crying with laughter, aanwezig was op de vertoning ervan op het IFFR in Rotterdam.


Het is even schrikken als je een dronken man met een zo goed als lege fles tegen de branding hoort vloeken, maar al gauw dringt tot de kijker door dat het hier gaat om een stand-up comedian, die het woord ‘Granny fanny’ als groteske vondst opschrijft, om ooit te gebruiken op het podium. Joey Frisk raakt door een misplaatste grap verzeild in een opeenvolging van heftige gebeurtenissen, tenminste, zoveel wil hij ons doen geloven. De avond waarop hij ons deelgenoot maakt van deze sleep aan narigheid, staat er een agent uit Amerika in de zaal, door wie hij misschien eindelijk ‘ontdekt’ zal worden. De vraag wat werkelijkheid is, maar vooral de zoektocht naar hoe verschillend mensen omgaan met trauma’s, bijvoorbeeld van je afslaan door alles met wrede humor te doorspekken, zorgen voor een knap gelaagd eindproduct.


De film is tot stand gekomen vanuit improvisaties tussen Stephen McCole en zijn tegenspelers, zoals Malcolm Shields (ex-klasgenoot Frank Archer), waarna scène voor scène werd opgebouwd om het tenslotte in een week te filmen. De sterke acteerprestaties die deze werkwijze oplevert, zijn een lust voor het oog.


 
Tussen Crying with Laughter en de tweede film, zat iets meer dan een uur. Tijd genoeg om erover te praten, het te laten bezinken. Dit is op de volkskrantdag van aanstaande zondag, die ik net als voorgaande jaren zal bezoeken, bijna niet mogelijk: de indrukken komen zo snel achter elkaar binnen dat je de kans loopt om aan het eind van de dag films door elkaar te halen. Vandaar dat het heerlijk is dat je op een maandagochtend aan een loket relaxed kunt bespreken of er nog plaatsen zijn voor de films van je lijstje en kan het uiteindelijk resultaat zeer verrassend zijn.
 
De tweede film die we bezochten, in een nagenoeg lege zaal, was ‘Shirley Adams’, een film van regisseur Oliver Hermanus, waarin het roerige Zuid-Afrika van na de Apartheid centraal staat. Een moeder verzorgt haar zoon, die een maand of 10 daarvoor beschoten is, als gevolg waarvan hij weer volledig afhankelijk is geworden van zijn moeder. Haar zorgen, over haar zoon, over zijn vader die elders zijn heil is gaan zoeken en haar financiële problemen, worden dicht op de huid gefilmd. Je ziet en voelt als het ware wat zij ziet en voelt, wat door de manier van filmen soms tot groot ongemak leidt. In combinatie met de slechte ventilatie van de zaal, wenste ik dat ik er niet zat, maar realiseerde me tegelijkertijd dat ik de keuze had om op te stappen, terwijl de moeders in Zuid-Afrika zich in erbarmelijke omstandigheden van geweld en armoede staande moeten houden, ook al lijkt wederzijdse steun vanzelfsprekend. Een geslaagd portret.

 
Waarom ik beide films tegelijkertijd bespreek, is niet alleen omdat ik ze achter elkaar gezien heb, maar ook door gelijkenissen in thema’s. Het gaat in beide gevallen om jeugdtrauma’s, zowel lichamelijke als geestelijke schade die je daardoor oploopt en hoe je ermee omgaat. In Crying with Laughter is er grote schade aangericht, maar lijkt nog hoop aanwezig: het kan goed komen. In Shirley Adams leidt de schade tot uitzichtloosheid en machteloosheid en is bevrijding ervan de enige oplossing.
Nog iets anders – dat ik overigens ook in andere films opvallend vind – is de rol van de zee. In Crying with Laughter gebruikt Joey Frisk de zee om tegenaan te schreeuwen, in Shirley Adams lijkt de zee een berusting en een nieuw begin uit te stralen.
 
 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Volkskrantblog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Heftige films over jeugdtrauma op het IFFR in Rotterdam

 1. R. Kruzdlo zegt:

  Mooi leesbaar blog
  Groet

 2. Coby zegt:

  Samen met het blog van Gala een goede indruk van de films gekregen.
  Films die onder je huid kruipen en blijven hangen dus.
  Hartelijke groet, Coby

 3. solvejg zegt:

  Dank je wel Robert!
  @Coby: ze blijven zeker hangen. Dank je voor je reactie! Ik kom snel bij je kijken, als mijn schouder beter is (rsi denk ik….) Hartelijke groet terug!

 4. kamira zegt:

  poeh 2 films?
  achter elkaar?

 5. Rein-John Scholtens zegt:

  Beste Solvejg,
  Las bij Galadriel ook over deze twee films. Ik wordt nu wel benieuwd. Je beschrijft de films heel duidelijk.
  Het spreekt me wel aan.
  Ja, de zee. De zee stelt gerust. De zee ontvangt. En de zee geeft. De zee lokt en moest ons in een ver verleden laten gaan. Onze band met de zee is evident.
  Groet.

 6. solvejg zegt:

  Ha Kamiertje, en zondag ga ik er minstens vier achter elkaar zien!!Op de volkskrantdag (vijf films)…..
  Hallo Rein-John, wat leuk dat je langskomt. Het is geen toeval hoor dat je bij gala en mij over dezelfde films leest. We waren er tegelijkertijd 🙂 Crying with Laughter staat nu op nummer 19 van de publieksprijslijst: http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/iffr-2010/publieksprijs/ Ik ben benieuwd of hij in de selectie voor zondag zit!
  Groet!

 7. galadriel zegt:

  mooi blog sol, uitgebreider dan dat van mij ;))
  ga je de andere films ook nog recenseren?

 8. solvejg zegt:

  ha gala! Mmm, ja, ik heb altijd wat meer woorden nodig 🙂
  Ja, ik heb het al in concept, komt nog!!

 9. koen zegt:

  Goed persoonlijk verslag. bedankt voor de tip. Het lijken me boeiende films zeker als je weet hoe ze tot stand zijn gekomen.
  Volkskrantdag? ik wist niet van het bestaan af, maar welicht komt er een verslag?
  groet van koen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s