This is it en dat was het zeker

Het was óns plannetje zodra we ervan hoorden: we zouden samen naar de film gaan. Hopelijk waren de tickets niet al snel uitverkocht. De première was niet ons streven, we wilden het fenomeen gewoon zien. Mijn zoon imiteerde sinds eind juni de pasjes, maar al snel maakte hij er zijn eigen show van. Sinds hij op dansles zit, geïnspireerd door MJ’s fabelachtige choreografie, zijn de pasjes en bewegingen die hij maakt een mengeling van wat hij op dansles leert, van wat hij MJ ziet doen op youtube en op de dvd’s die hij inmiddels ook heeft gekocht en van wat hij zelf verzint.


Vanavond las ik hem een mooie passage voor uit ‘Haroen en de Zee van Verhalen’, van Salman Rushdie: “Mierlo legde uit dat de Eetvissen (kort voor Poëetvissen, S) ‘hongerkunstenaars’ waren, zoals hij het noemde – ‘want als ze honger hebben slikken ze alle verhalen die ze voor de mond komen, en dan gebeurt er vanbinnen een wonder; een beetje van het ene verhaal hecht zich aan het idee uit een ander, en hocuspocus pas, als de vissen hun verhalen spuien zijn het niet de oude bekende, maar nieuwe vertelsels. Niets komt uit het niets, Jonge Dief: alle verhalen komen ergens vandaan; uit oude verhalen worden weer nieuwe geboren – zo’n nieuwe combinatie maakt ze weer als nieuw. (hfst 5. Over Guppy’s en Tjoepwalla’s)

Mooi dat zoiets voor veel opgaat, voor choreografie bijvoorbeeld en voor het maken van een montage van repetities voor 50 wervelende shows. Want dat ze wervelend zouden zijn geworden, staat voor mij buiten kijf. Geholpen uiteraard door het beeld dat geschapen wordt, de compilatie van stukken repetitie die goed gingen, die tomeloze energie en een absolute beheersing van de choreografie en de muziek uitstralen. Een monumentaal document van een eersteklas entertainer. Hoogtepunten – we waren gisteravond in het Lido in Leiden – vond ik persoonlijk ‘Human nature’, waarin je goed kunt horen hoe mooi zijn stem nog was en ‘Billie Jean’, hoewel ik ook van de rest van de film oprecht genoten heb, niet in het minst omdat mijn zoon bij de meeste begintonen van liedjes opveerde en de titel in mijn oor tetterde en enthousiast zat mee te zingen (fonetisch, weet je nog, zoals we zelf al die songteksten destijds meezongen). Applaus als the Man in the Mirror ons bezweert dat we aan verandering toe zijn. We waren enkele van de weinigen die de allerlaatste scène zagen en aan wie de film is opgedragen. This is it, dit was het en ik vind het hartverscheurend dat we dat niet meer ‘life’ kunnen meemaken. O ja en die dansers aan het begin van de film, ik begrijp ze goed, ik hoef maar naar mijn zoon te kijken om te weten hoe zeer ze meenden dat MJ hun inspiratiebron was.
 
This is it
Gezien: 31/10/2009
Lido Leiden

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Volkskrantblog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op This is it en dat was het zeker

 1. Rene Scheffer zegt:

  Ik hou vooral van de langzame nummers. verder doet de persoon MJ me niet heel veel. Maar mooie impressie. Gewoon schrijven is het beste remedie na al die moderatieellende. Gelukkig heb je er als adviseur of vml. adviseur van de moderatoren niet aan meegedaan.

 2. solvejg zegt:

  Dank je Rene. Weet je, ik heb het allemaal gemist. Ik schrijf al jaren gewoon door. Niet dat het me niet kan schelen wat er op het blog gebeurt, maar ik ben al lang geleden gestopt met denken dat mijn mening in deze iets verandert aan hoe het gaat. Het is ook beter voor je eigen bron om hem niet al te zeer te laten vervuilen 🙂 Groet!!

 3. Jacqueline Zirkzee zegt:

  Ik ben blij dat de avond zo mooi is afgelopen! 😉

 4. Jacqueline Zirkzee zegt:

  Ik ben blij dat de avond zo mooi is afgelopen! 😉

 5. solvejg zegt:

  Ha Jacqueline! Dubbelblij :-))
  Ik zet trouwens snel je link in mijn widgets!! Tot gauw!

 6. fravapa zegt:

  Ze sleurde me mee naar de film, zij is helemaal van de dans,
  ik moest en zou mee met haar. Ik ben meer van de zang,
  en ik heb mijn ogen uitgekeken! Zo fit als hij oogde; en helder!
  En inderdaad wat jij ook zegt met een prima stem.
  Ik heb genoten. Ook van jouw bijdrage en het genieten van je zoon.
  grfrp

 7. solvejg zegt:

  Dank je fravapa!! Je zegt het mooi en och, ik kom gauw weer bij je langs. groet van mij!

 8. Paul Nijbakker zegt:

  This was it, een stukje jeugdsentiment is weg, maar c’est la vie. Sylvie en Miguel gaan nog wel kijken wanneer ie hier in de bios komt.

 9. galadriel zegt:

  oooooh heb jij ‘m gezien!!! Ik moet nog!

 10. solvejg zegt:

  Paul, ja he, we zijn er mee opgegroeid. Ga je zelf niet kijken dan?
  @gala: ik wil best nog een keer, ga je in Pathe in R’dam (lekker groot scherm!!)

 11. koen zegt:

  vlot en goed geschreven stukje, ik zie jullie zo zitten..
  Ik wil hem nog gaan bekijken. Mj blijft voor altijd een ongrijpbaar fenomeen..
  leuk dat je zoon op dansen zit!
  gr,koen

 12. solvejg zegt:

  hi koen! Dank voor je compliment; gelukkig draait de film nog wat langer, moet lukken dus. Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s