De eerste stap

Een weekend hard werken heeft een mooi resultaat opgeleverd: de doorgerotte voorkant van mijn schuur is ontmanteld en vervangen door nieuwe rabatdelen en inmiddels droogt de groene beits die ik er op heb aangebracht. Meteen ook maar een bankje in de olie gezet en een werkloos houten trapje in volle glorie hersteld met een likje olie. In de weken voorafgaand aan de schuurvernieuwing heb ik heel wat werk verzet. Naast een korte vakantie op de Friese meren, heb ik de beren op mijn weg verwijderd. De overvolle schuur zorgde voor een berg waar ik niet tegenopkwam. Tot ik de eerste stap zette.

Met een achteropstoeltje waar zoonlief al jaren niet meer in past en een kapotte cd-speler liep ik richting Kringloop. Via een praatje met een van mijn buren raakte ik het stoeltje al meteen kwijt aan een liefhebber en zo kwam het dat ik bij de kringloop een afspraak maakte om spullen die ik niet kon dragen te laten ophalen: oude kasten, planken, een kapotte droger, een oude bureaustoel en dito ladekast. Op de afgesproken datum kwam een vrachtwagentje voorrijden met twee stoere mannen die de hele boel wegsjouwden en nog wat andere spulletjes meenamen. Een aantal dagen later bracht ik twee oude fietsen (wat een mens al niet bewaart) met sentimentele waarde naar de kringloop en keek trots in de lege ruimte rond.

Teneinde de houten wand te kunnen verwijderen, moest ik nog wat verfmaterialen en dergelijke naar de zolder verplaatsen en een werkbank slopen. Het zou die vrijdag regenen, de zaterdag zou het warm zijn en zondag buiig. Maar het was alle drie de dagen prachtig sloop-, opbouw- en schilderweer. Het proces van oud naar nieuw heb ik gedeeltelijk vastgelegd op de gevoelige plaat en wil dat jullie niet onthouden. Er valt overigens nog genoeg te doen: de schuur moet opnieuw en efficiënt worden ingericht en daarna komt de tuin aan de beurt: het tuinplan bestaat nog steeds en kan eventueel in september een aanvang krijgen. We zien wel. Ik heb in ieder geval weer het een en ander geleerd: ik had tegen heel wat zaken enorm opgezien, maar alles viel behoorlijk mee. Soms helpt het om gewoon de eerste stap te zetten.

De rabatdelen vóór de vervanging

bladderdebladder

Nieuwe rabatdelen en een glas-in-lood raampje

Plus een tuinig kleurtje

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Volkskrantblog en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op De eerste stap

 1. lebonton zegt:

  ik kan inderdaad het verschil zien.

 2. coby zegt:

  Heerlijk gevoel moet dat zijn! En dat ziet er toch even heel anders uit.
  Mooi, dat raampje met dat glas in lood. Ben benieuwd naar je de uitwerking van het tuinplan.
  Volgens mij heb je nu de moed en vaart er wel in.
  Hartelijke groet,Coby

 3. Jezzebel zegt:

  Lekker gevoel 🙂

 4. Blew zegt:

  Geweldig zoveel vernieuwingsdrang! Waarom glasinlood?

 5. Jane zegt:

  Knap! Ik moet nodig ook wat aan mijn schuurtje doen, maar dat roep ik al minstens 5 jaar. Ged van je om door te zetten ondanks de weer berichten!

 6. solvejg zegt:

  @lebonton: er mankeert niks aan die ogen van je :-))
  @coby: ik dacht nog, ik moet coby even laten weten dat ik begonnen ben, maar je had het al begrepen!! Dat raampje is bijna identiek aan de raampjes van de buren, dat maakt het extra leuk! Oh, mijn tuinplan, het komt er echt van hoor, maar eerst nog even schuiven in huis, want ook voor binnenshuis heb ik allemaal wilde plannen. Maar, met september voor de deur, zou het best kunnen dat de tuin in ieder geval gedeeltelijk wordt aangepakt!! Hartelijke groet terug! sol
  @Jezzebel: zeker!! Vooral omdat ik er heel wat dichter opgestaan heb dan ooit: vroeger deed mijn vader dit soort dingen en nam me alles uit handen. Stapje voor beetje kom ik nu op plekken waar ik nooit was……
  @Blew: ja, goed is dat he? glasinlood omdat de buren een raampje over hadden en eerst wilde ik helemaal geen raam, maar ik moet zeggen dat zo’n raampje het wat minder massief maakt en vrolijker….
  @Jane: ik riep het ook al een hele tijd, maar door verschillende zetjes is het er eindelijk van gekomen. Ik ben er best trots op!!

 7. ijskastmoeder zegt:

  Strak schuurtje Sol, heeft het eenzelfde effect in het hoofd?

 8. kuifje simon zegt:

  Pijnlijk mooi …. mij staat het zelfde te wachten (als het afkoelt)

 9. laila zegt:

  Tjongejonge; wat een prachtklus. Een echte bouwvakker.
  Dat heb je toch niet alleen gedaan?
  Lekker ook; om ouwe troep weg te kunnen doen. Hebben wij ook gedaan.
  En ik ben heel gelukkig met een blauw leren stoeltje van de kringloop.

 10. K zegt:

  Mooi geworden!
  Wij moeten nog beginnen. Overvolle schuur èn zolder.

 11. Demio zegt:

  Dat is mooi geworden. Lekker opruimen, dat is de start voor een volgende fase 🙂
  Twee jaar geleden heb ik mijn hele huis opgeruimd, ik geniet er nog steeds van.

 12. galadriel zegt:

  prachtig! ziet er op en top uit en dat glas in lood! dat doet ’t ‘m !

 13. Jane zegt:

  Je mag bij mij de schuur komen doen! Ik zucht al bij de gedachte. In deze vochtige hitte wil de deur niet eens meer dicht.

 14. solvejg zegt:

  @ijskastmoeder: het ruimt ook in mijn hoofd enorm op ja! Niet dat nu alles klaar is, maar dit was een hoge berg 🙂
  @kuifje: ik wens je veel succes!! Je kunt vandaag al beginnen, het is behoorlijk afgekoeld 🙂
  @laila: ha, was dat maar waar! Wat dat betreft gaat de eer naar mijn buurman en mijn ex, die het plan hebben uitgevoerd! Maar ik heb veel bijgeleerd 🙂 Opruimen heeft wel het voordeel dat er plek komt voor nieuwe dingen!
  @K: dank je wel! Als ze allebei overvol zijn, oef, waar ga je dan beginnen? Eerst de zolder? Zo heb ik het tenminste wel gedaan…
  @Demio: mijn hele huis, dat is inderdaad hier ook de bedoeling, pfff. Maar ik ben al heel blij met de enorme ruimte in de schuur en leuk om te bedenken op welke manier je het als efficiente bergruimte kunt inrichten en dan nog steeds het gevoel te hebben dat er voldoende plek is….
  @gala: dat glas in lood is leuk he? D kan zich vast over een tijdje uitleven op een van de raampjes: dat is ooit vervangen en het glas in lood loopt er niet door! Kom je gauw kijken??
  @Jane: misschien heb ik daar binnenkort wel alle tijd voor 🙂 Mijn deur moet trouwens nog geschuurd en geverfd worden en dan hoop ik maar dat ie weer past……..

 15. kamira zegt:

  nou sol HET IS GEWELDIG

 16. Smokey Robbinson zegt:

  Heerlijk zo`n geslaagde metamorfose! Je zult er wel content mee zijn.
  Ziet er goed uit.
  Glas in lood, origineel en mooi. Zo ook het "tuinig kleurtje". Leuk!

 17. solvejg zegt:

  @kamira: dat had je niet achter me gezocht he? :-))
  @Smokey: content, ha zeker!!! Dank je wel voor je reactie, daar ben ik ook content mee (wat een heerlijk woord is dat eigenlijk)

 18. jorrit zegt:

  Toch gaat er iets verloren hoor met dat oude bladderdebladder, kunnen die stoere mannen me ook niet eens helpen met hetschuurtje -nou ja zeg maar loods- van Cornelis?

 19. Solvejg met lunchpauze zegt:

  jorrit! Waarom denk je dat ik er zolang mee gewacht heb :-)) Dat zou mooi zijn he, als ik ze naar je toe zou kunnen sturen??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s