Remember the time, stuifzand en zere ogen

Het was een onverwacht genoegen om in mijn eentje naar het Katwijkse strand te kunnen fietsen. De wind stond fors tegen, maar op het traject Leiden – Katwijk zaten voldoende wegen met zijwind, of ik ‘hoog aan de wind’ fietste en binnen drie kwartier reed ik vlakbij de vuurbaak mijn familie achterop. Inmiddels had ik het warm gekregen van het fietsen, maar riep (vanwege de zware bewolking en de straffe koude wind): heeft iemand een wolletje voor me? Man, wat een Spartaanse opvoeding krijgen Katwijkers: het is zomer en dus gaan we naar het strand.

Met een bochtig windscherm lukte het ons de kou van de wind tegen te gaan en zodra een straaltje zon zich liet zien, werd bedekkende kleding uitgegooid. Mijn haren in een soort wrong tegen het uitelkaarwaaien, nicht met idem wrong, lieten wij ons in het stuivende zand niet van de wijs brengen. Handdoeken en een picknickkleed liepen van lieverlee onder de stuifkorrels, meegenomen neefjes speelden in een grote, vermoedelijk door toeristen gegraven kuil, alsof het weer niet tegenviel: gleden van de rand de kuil in, speelden met schepjes, bekers en allerlei keukengerei en renden elkaar achterna om zich de felbegeerde zandwagen toe te eigenen.

We keken naar ze en hadden het over de tijd dat ik er logeerde: elk jaar twee weken lang. En in die weken werd ik zwart. Mijn tante, inmiddels oma van een reeks kleinkinderen, zat gewoon in het zand, als een echte Katwijkse, had het niet koud en ontfermde zich over de koters, terwijl mijn achternichtje zover mogelijk in het windscherm opkrulde, niet van zins ook maar iets uit te trekken en geheel gehuld in meegebrachte stranddoeken.

Dat ik op een gegeven moment moe werd van het zand dat zich aan mijn huid, erger nog aan mijn gezicht, hechtte en dus naar huis verlangde. De wind was enigszins gedraaid, stoof mij gedeeltelijk voort en bracht me razendsnel weer thuis. Zoonlief kwam ruim na etenstijd pas thuis, in het trotse bezit van nieuwe kanjers van schoenen en had flink wat problemen om in slaap te komen.

Vanwege die problematiek vergat ik op mezelf te letten, wat de volgende ochtend leidde tot de constatering dat het vuiltje in mijn oog zich niet liet verwijderen door wrijven, tranen en een wassing met afgekoeld gekookt water. Na een belletje met en een bezoek aan de dokter bleek mijn hoornvlies door een achtergebleven korreltje zand beschadigd en ter voorkoming van infecties mag ik er zo’n dag of vijf antibiotica in aanbrengen en dus geen lenzen dragen. En hoewel ik echt wel wat voor mijn familie overheb, zal ik een volgende keer een middagje strand in heroverweging nemen bij windkracht 3 of meer.
 
Deze aanblik had me moeten waarschuwen

Zie je die strook blauw? Die kwam ook bij ons langs..

Die wolken gaan landinwaarts…….

Kijk! Zon genoeg en die wind, die zie je hier niet, ik heb geen windkap op mijn compactje…

O ja, en natuurlijk een muziekje

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Volkskrantblog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Remember the time, stuifzand en zere ogen

 1. peterus zegt:

  Ik haat de combinatie wind en zandstrand.
  geefmijmaareenlekkerbosgroet

 2. Jezzebel zegt:

  Ik weet hoe het is.
  Ik ben hier altijd bang voor mijn ogen.
  En natuurlijk al een keer beschadigd,
  toen ik een zak buggles bij Dirk kocht,
  En dat in mijn oog stak.
  Ah ja, zand, zee, strand en de waarheid.
  Daar komen prachtige verhalen van. 🙂

 3. solvejg zegt:

  Mmm, Peterus, maar daar zitten dan weer teken 🙂
  Ach Jezzebel, ik zie het voor me en ook al is het pijnlijk om te doen, ik moet toch om je lachen!! :-))

 4. K zegt:

  Oei, nou dat verzin je niet. Hoornvlies beschadigd door een zandkorrel! De eerste en laatste keer dat ik daar op het strand was ben ik zo ongenadig verbrand dat ik de volgende dag komkommers op mijn benen moest leggen. Maar dat oog is veel erger!

 5. solvejg zegt:

  Verbrande benen is ook erg! Ogen genezen gelukkig over het algemeen snel! Het is alleen wel suf dat je zo moet opletten, een ongeluk zit echt in een klein hoekje :-))

 6. coby zegt:

  Niet zo’n leuk souvenir van een dagje strand….
  Indrukwekkende wolkenluchten, geen bui op het hoofd gehad?
  Hartelijke groet, Coby

 7. gala zegt:

  jemig! wat een zandkorrel al niet op zijn geweten kan hebben!
  sterkte sol!

 8. kamira zegt:

  Nou sol Dat is nou jammer dat rottige zandkorreltje dat z,n weg gevonden had naar jou
  niet te geloven Maare is het nu al een beetje beter???

 9. solvejg vanuit Friesland zegt:

  @coby: ik zit nog steeds hele dagen met mijn bril op, nog een geluk dat ik er een heb 🙂 De buien zijn die dag wel weggebleven… hartelijke groet terug!
  @gala: pff, nou!! Maar ja, wat ik al zei he? Je moet wat voor je familie overhebben 🙂
  @kamiertje, het gaat een stuk beter, al draag ik mijn lenzen nog bijna niet: elke dag weer een uurtje erbij om te wennen 😦

 10. Blew zegt:

  Miss S.! Geveld door een zo’n klein zandkorreltje. Het kan de beste gebeuren. Ik ben gek op zand, vind het een van de mooiste materialen die er zijn. Het zit bij mij altijd overal. Maar ik heb het gelukkig tot nu toe uit mijn ogen kunnen houden. Alleen een leesbril, geen lenzen, dat scheelt misschien.
  Plezier in Friesland!

 11. Solvejg met lunchpauze zegt:

  Ha Blew. Weer terug!! Ik heb het gebeuren nog eens goed geanalyseerd en er moet iets zijn misgegaan met het zand dat in mijn haren was blijven zitten: de volgende ochtend is het bij het douchen kennelijk in mijn ogen terecht gekomen! Weer wat geleerd. Ik was er zaterdag weer en heb heel verstandig meteen alles gewassen na thuiskomst 🙂 Ja, en Friesland was leuk! Misschien komen er meer verhalen over, ik zie nog wel….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s