Cielo e Terra is het thema van het 61ste Holland Festival

Afgelopen vrijdag ben ik voor het eerst naar een persconferentie van het Holland Festival geweest. Dat was een bijzondere ervaring. Je zit met je neus op het nieuws, maar het is nog een heel gepuzzel om uit te zoeken wat nu precies het nieuws is. Dat het programma bekend zou worden gemaakt, dat was wel duidelijk. Maar dat Pierre Audi nog vier jaar had bijgetekend om het Holland Festival te leiden, dat was me niet als nieuws opgevallen. Vanaf december had ik een groot deel van het programma al in huis en voor twee voorstellingen al ingetekend: Luk Perceval met stukken van Molière en the Forsythe company.

Het thema is dit jaar "Cielo e Terra". Het mooie van het Holland Festival vind ik de synthese die er wordt gezocht van verschillende programma onderdelen met het leidende thema. Het samengaan in één festival van verschillende kunstvormen, van gevestigde meesters en jonge kunstenaars, van westerse en niet-westerse cultuur, van grote zaal producties tot experimenten. Synergie noemde Pierre Audi het. Na Pierre Audi gingen Lieven Bertels (artistiek coördinator/muziek) en Annemieke Keurentjes (research) in vogelvlucht door het programma van het 61ste Holland Festival. En ook aankomend zakelijk directeur Johan Dorrestein werd voorgesteld aan het publiek.

Voorafgaand aan de inleiding werden we vergast op fragmenten van hoogtepunten van het festival, zoals Happy Days van Beckett met Fiona Shaw, ingegraven in de aarde met alleen de hemel als haar metgezel. Chinese heldinnen van Li Liuyi, Molière in regie van Luk Perceval, De Monstruos y Prodigos van Teatro de Ciertos Habitantes uit Mexico en fragmenten uit de slotvoorstelling: La Pasion segun San Marcos. Ik werd geraakt door Jeroen Willems, die dit jaar samen met Barbara Sukowa in Quartett van Heiner Muller staat en Emio Greco/PC waardoor ik vermoed dat ik naast Molière en Decreation van de Forsythe Company, wellicht nog een derde keer of vierde keer het festival zal bezoeken. Het is het waard, ook al is het een aanslag op je beurs. Het is, zoals Pierre Audi zegt: de moeder van alle internationale festivals in Nederland. Juist die synthese en dat thema dat alle voorstellingen met elkaar verbindt, maakt het een uniek festival.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.hollandfestival.nl of telefonisch: 020 523 77 87 of via de festivalkassa in de Stadsschouwburg en via de theaters en concertzalen.

De voorstellingen, concerten en het Fuel (voeding, zowel Mindfuel als Eyefuel en Earfuel) programma zijn op diverse locaties te bezoeken: Stadsschouwburg Amsterdam, Het Muziektheater, Het Concertgebouw, Theater Bellevue, Carré, Muziekgebouw aan ’t IJ, Westergasfabriek, Bimhuis, Paradiso, Orgelpark en Spui25.



Naschrift: de linken naar de verschillende programma onderdelen van het HF even rustig hun werk laten doen… Het komt goed.

Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Volkskrantblog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Cielo e Terra is het thema van het 61ste Holland Festival

  1. Bloe zegt:

    Genoeg ‘cielo’ op je foto, jou kennende zal de ‘terra’ snel volgen. Ik houd je in de gaten! The sky is Blew

  2. Solvejg zegt:

    Haha, die Bloe!! Zeker te weten, zonder terra geen cielo šŸ™‚

Plaats een reactie