Mona Lisa's geheim doorgelicht en in 3D opgeslagen

Rond negen uur vanochtend zag ik op BBC news een interessant item: de Mona Lisa is door Canadese onderzoekers doorgelicht. De nieuwslezers van de BBC maakten een grapje over de geheimen die het model voor de Mona Lisa en Leonardo da Vinci met elkaar deelden: haar gewaad zou onthullen dat ze net zwanger was geweest en een kind had gebaard.

Uiteraard ging uw aller speurneus op zoek naar de bron achter dit bericht. Niet veel later spuugde google de website van NRC IIT Scientists die beeldtechnologie gebruikten om achter het geheim van de Mona Lisa te komen.

Het doel van de groep wetenschappers was het beter begrijpen en beter bewaren van dit bijzondere kunstwerk met de perfectionering van een 3D kleur laser scanning systeem. Er wordt, kortom, een 3D digitaal model van het meesterwerk gemaakt. Tegelijkertijd is het mogelijk om te onderzoeken hoe Leonardo zijn sfumato techniek precies heeft toegepast: de techniek die Mona Lisa’s glimlach zo mysterieus heeft gemaakt en die de kijker de indruk geven dat haar ogen hem volgen.

In deze groep komen Kunst en Wetenschap op een unieke manier bij elkaar. Door aan de Mona Lisa te werken heeft de 3D technologie een enorme sprong voorwaarts gemaakt.

In 2004 zijn de scans gemaakt, tijdens de jaarlijkse check van het schilderij. Tijdens het scannen bleek dat de verflagen van het 500 jaar oude schilderij opmerkelijk goed gebonden is gebleven aan het paneel. Hoe het wordt bewaard in het Louvre garandeert kennelijk dat we er nog lang van kunnen genieten en nog vele generaties na ons.

Kijk hier voor details van het werk van de groep wetenschappers in Canada.
Lees hier meer over de achtergronden van de 3D onderzoeken.

Solvejg 27 september 2006

©National Research Council Canada: http://www.nrc-cnrc.gc.ca/
 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mona Lisa's geheim doorgelicht en in 3D opgeslagen

 1. niko zegt:

  Ik heb de Mona Lisa gezien in het Louvre, jaren geleden, ik was zo verrast doordat het zoveel kleiner was dan dat ik dacht.
  En wij maar heen en weer lopen om te kijken of die ogen mee gaan, niet dus, ze had er kennelijk geen zin in die dag:)
  Leuk artikel weer.

 2. Jacopone zegt:

  Boeiend Solvejg.
  Overigens is het een afknapper als je het schilderij in het echt ziet, achter dik glas dat op een 20 cm afstand zit. Daardoor zullen de ogen ook niet volgen. Dat doen ze wel bij portretten die je recht aankijken en "normaal" zijn opgehangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s