Van Michelangelo tot De Grote of St. Bavo kathedraal

Afgelopen vrijdag ben ik naar het Teylersmuseum in Haarlem gegaan omdat ik de tentoonstelling van de tekeningen van Michelangelo niet wilde missen. In de tijd van Michelangelo, die leefde van 1475 tot 1564, de Renaissance, werd de tekenkunst als de moeder aller kunsten beschouwd. Daarin kwamen de ideeën van de kunstenaar het best tot uitdrukking. In zijn tekeningen werden onder andere de ontwerpen gemaakt voor het plafondfresco van de Sixtijnse kapel in Rome. Ieder die nog wil gaan, moet dat zeker doen. Het is mooi om te zien welke ontwikkeling zijn tekeningen, die zijn zeventigjarige loopbaan en zijn belangrijkste projecten beslaan, hebben ondergaan. foto Vooral in de tekeningen van zijn laatste levensjaren komt tot uitdrukking hoezeer hij twijfelde aan zijn kunnen en hoe graag hij dichter bij God wilde zijn (prachtige tekeningen van de kruisiging).

Na de tentoonstelling kon ik niet meteen weer de trein in. Ik liep al een tijdje met het voornemen rond de Grote of St. Bavo kathedraal in Haarlem eens van binnen te gaan bekijken. Ik wist alleen niet dat hij zo dicht bij het Teylersmuseum was. Op de Grote Markt aangekomen, bleek ik te zijn waar ik wilde zijn. Gek genoeg sloot het naadloos aan bij mijn bezoek aan Michelangelo. De bouw van de kathedraal die Laat-Gotisch van oorsprong is, heeft zo’n 150 jaar in beslag genomen en was gereed in dezelfde periode dat Michelangelo de Sixtijnse plafondfresco en het Laatste Oordeel heeft vervaardigd. Jeroen Brouwers zegt: Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt. Gerard Reve zegt: Alles is Een. Ik zou het bijna gaan geloven.

In de kathedraal was het steenkoud, vele graden kouder dan buiten. Ik liep over de grote platte stenen grond en realiseerde me pas na een tijdje dat ik over graven liep. Een ervan moet die van de dichter Willem Bilderdijk (1756- 1831) zijn geweest, die als één van de laatsten in deze kathedraal begraven is. Van architectuur begrijp ik nog steeds niet zoveel, maar ik weet wel wat me imponeert. En deze Haarlemse kathedraal imponeerde mij: vooral het stergewelf, foto waarin een uurwerk, symbool voor de tijd. De gouden vinger (schepping/ aanvang van de tijd) en de wolk (wederkering van Christus en einde van de tijd) heb ik niet kunnen ontwaren, maar die zijn (of waren) ook onderdeel van het stergewelf, waar ik een foto van genomen heb.

De kooromgang is ook zeer indrukwekkend. Erg veel licht is er niet in de kathedraal. De foto’s geven slechts een indruk. Ik vond het bijzonder om er binnen te zijn en iets van de geschiedenis van deze kathedraal te zien. Het schijnt dat het koor stamt uit de jaren 1370 tot 1400 en tevens het grootste koor van het continent is. fotoIn het overzicht van Janson’s Wereldgeschiedenis van de kunst (architectuur, schilder- en beeldhouwkunst) heb ik de St. Bavo niet kunnen vinden. Vandaar deze bijdrage.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Van Michelangelo tot De Grote of St. Bavo kathedraal

 1. Jacob Hesseling zegt:

  Mooi verhaal, leuk dat gecombineerde bezoek. In teyler hebik verschillende studie bijeenkomsten bijgewoond prachtig maar alles veel te klein! Voor kunst moet veel meer ruimte en geld vrijgemaakrt worden maken we de mensen warm en blij mee. Arm en rijk zo ! Bedankt maar weer en ben benieuwd naar volgende trip!

 2. Solvejg zegt:

  @Jacob: dank je voor je reactie. Wat ben je er toch altijd snel bij! Fijn dat er iemand naar mijn tripjes uitkijkt!

 3. Frankkjjiiehh zegt:

  leuk hoor 😛
  heb ik wel wat aan voor mn werkstuk
  ThanQ
  XxX (k)

 4. Just Overtoom zegt:

  De Grote of Sint Bavo kerk genoemd in het artikel is sedert de reformatie geen kathedraal meer. De Kathedraal in Haarlem is de nieuwe Bavo aan de Leidsevaart.

 5. solvejg zegt:

  @Just: alle informatie die in mijn stuk staat, heb ik ter plekke gelezen en gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s